Izvor: KURIR.RS
19.09.2023 u 21:24
1

GOVORIO O BOLNOM PITANJU: Zelenski prvi put u UN od početka sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se večeras na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovo je prvi put da je Zelenski u Ujedinjenim nacijama od početka rata u Ukrajini, pošto se prošle godine obratio putem video linka.

Govor je počeo diskusijom o pokušaju nuklearnog razoružanja nakon Drugog svetskog rata, što je nazvao dobrom strategijom, „ali ne bi trebalo da bude jedina strategija“.

On kaže da je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, i da je svet tada „odlučio da Rusija postane čuvar takve moći“.

„Istorija pokazuje da je Rusija još 1990-ih zaslužila nuklearno razoružanje“, rekao je Zelenski.

On dodaje da Rusija mnogo toga nameće, ne samo Ukrajini, već i drugim zemljama, i ističe da je jasno da Moskva koristi kao oružje nestašicu hrane na globalnom tržištu, kako bi dobila priznanje osvojenih teritorija u Ukrajini.

RUSIJA ULAZI U NAGORNO-KARABAH?!? ZAHAROVA iznela RUSKU ODLUKU!

Zelenski je pozvao zemlje članice UN da podrže Ukrajinu u pokretanju privremenog morskog izvoznog koridora kako bi osigurali da njeni prehrambeni proizvodi budu dostupni na globalnom tržištu, nakon što je, kako tvrdi, Moskva potkopala crnomorsku inicijativu za izvoz žita.

Predsednik Ukrajine kaže da je „alarmantno“ videti kako neke evropske zemlje „izigravaju solidarnost u političkom teatru“, govoreći o najavi Poljske, Slovačke i Mađarske da nametnu sopstvena ograničenja na uvoz ukrajinskog žita.

„Svet je bio svedok kako Rusija koristi energiju kao oružje. Sada je ova pretnja još veća. Rusija koristi nuklearnu energiju. Ne samo da širi svoje nepouzdane tehnologije izgradnje nuklearnih elektrana, već i pretvara elektrane drugih zemalja u prave prljave bombe„, kaže on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “GOVORIO O BOLNOM PITANJU: Zelenski prvi put u UN od početka sukoba”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter