Izvor: TANJUG
21.10.2022 u 12:40
0

„HOLANDIJO, VRATI NAM BLAGO!“ Indonezija zahteva vraćanje eksponata od bivšeg kolonijalnog vladara

 Indonezija traži od svog bivšeg kolonijalnog vladara Holandije da vrati indonežanske istorijske eksponate iz svojih muzeja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Boni Trijata, istoričar i član indonežanskog tima za reparaciju, izjavio je da su u fokusu eksponati izloženi u nacionalnom muzeju, uključujući centar za biodiverzitet Naturalis, u kojem se nalaze butna kost i lobanja Javanskog čoveka, koje je u 19. veku iskopao holandski antropolog Ežen Diboa, prenosi Rojters, i dodaje da je zahtev za povraćaj eksponata podnet u julu.

Javanski čovek je prvi poznati fosil vrste Homo erectus od kojeg se veruje da su ljudi evoluirali, a među ostalim eksponatima se mogu naći statue Singosarija sa Jave i islamska sveta knjiga Kuran koja je bila u vlasništvu indonežanskog nacionalnog heroja.

Holandija je prethodno vratila Indoneziji bodež javanskog princa Dipenegoroa 2020. godine.

Od 1800. do 1949. Indonezija je bila holandska kolonija, poznata pod nazivom Holandska Istočna Indija, i bila je važan izvor bogatstva zbog trgovine začinima, plemenitim metalima i mineralima.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter