Izvor: happy
09.09.2023 u 15:22
0

Indija stvarno menja ime? Crvena pločica na samitu G20 izazvala veliku debatu

Kada je indijski premijer Narendra Modi otvorio samit lidera Grupe 20 (G20) u subotu, ispred njega se nalazilo ime države koje je izazvalo interesovanje mnogih.

Na pločici sa imenom zemlje nije pisalo Indija, ime po kojem je njegova zemlja globalno poznata, već Barat, što je sanskrit ili hindi naziv zemlje. To je podstaklo spekulacije da njegova vlada u potpunosti planira da ukine engleski naziv zemlje. Premijer Modi koristi naziv Barat za inauguraciono obraćanje u G20“, bio je naslov u listu Times of Indija, jedno od najvećih medija na engleskom jeziku u zemlji.

ZBOGOM AMERI! RUSI DEVASTIRALI DVE AMERIČKE HAUBICE: DNEJPARSKA GRUPA napravila LOM u UKRAJINSKIM REDOVIMA! (VIDEO)

I Indija i Barat se zvanično koriste u naciji od 1,4 milijarde ljudi, koja ima više od 20 službenih jezika. Barat je takođe hindi reč za Indiju i koristi se naizmenično – obe se nalaze na indijskim pasošima, na primer.

Ipak, ta jedna reč bila je centar kontroverze ove nedelje, nakon što je na samitu lidera G20 Indija imenovana kao Barat, što je podstaklo politički sukob i javnu debatu o tome kako bi zemlja trebalo da se zove, njenoj istoriji i kolonijalnom nasleđu.

Indijski zvaničnici na događaju G20 takođe su nosili bedževe na kojima je pisalo „zvaničnici Barata“.

Samit G20 je prvi za Indiju jer Modi ima za cilj da podigne globalni uticaj Nju Delhija nakon skoro decenije dugog mandata na vlasti u kojoj se pozicionirao kao lider koji namerava da odbaci kolonijalnu prošlost zemlje naglašavajući potrebu da „oslobodimo sebe ropskog razmišljanja“.

tanjug

Indija je bila pod vlašću Velike Britanije oko 200 godina dok 1947. godine nije stekla nezavisnost, a Modi je želeo da se pozicionira kao ometač indijskog kolonijalnog nasleđa, preduzimajući sve potrebne korake kako bi odvratio zemlju od onog što je nazvao „ostacima britanske vladavine“.

Indian Prime Minister Narendra Modi gestures to welcome U.S. President Joe Biden upon his arrival at Bharat Mandapam convention centre for the G20 Summit in New Delhi, India, Saturday, Sept. 9, 2023. (AP Photo/Evan Vucci, Pool)

Njegova namera takođe uključuje promenu imena i zgrada koje su imenovane kako bi odale počast muslimanskom identitetu Indije, kao i imena njenih nekadašnjih islamskih vođa, Mughala, koji su ostavili neizbrisivo nasleđe na potkontinentu, da bi umesto toga slavili hinduističku većinu u državi.

Neki od njegovih pristalica kažu da je ime po kojem je zemlja najpoznatija u svetu ostatak kolonijalne ere.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter