Izvor: INDEX
14.03.2024 u 20:08
0

SAD I NAUČNO DOKAZANO: Azijski slonovi sahranjuju svoje mrtve

Istraživači u Indiji su po prvi put uspeli da dokažu da azijski slonovi sahranjuju mrtve mladunce.

Pet mrtvih slonića pronađeno je zakopano na leđima, u odvodnim kanalima u baštama čaja u severnom Bengalu.

Iako je poznato da afrički slonovi sahranjuju mrtve, ovo je prvi put da je to ponašanje dokumentovano kod azijskih slonova, rekao je u sredu autor studije Akašdip Roj, istraživač na Indijskom institutu za naučno obrazovanje i istraživanje (IISER).

ODGOVOR JE LOGIČAN: Zašto su kutije za picu pravougaone

Sahranjeni slonići pronađeni su u oblastima gde se nalaze šume i poljoprivredna zemljišta kao što su bašte čaja, rekao je Roj.

Krda slonova koriste staze kroz bašte čaja na svojim putovanjima, dodao je on.

U prošlosti su slonovi uglavnom boravili u šumama, ali poslednjih decenija sve su prisutniji i u područjima gde ima ljudi, rekao je Roj.

Slonovi ne sahranjuju svoje mrtve u selima zbog velike verovatnoće da će ih ljudi uznemiravati, pa su zato kanali u čajnim baštama „savršeno mesto“ za sahrane, objasnio je on.

„Kada sahranjuju svoje najbliže, slonovi drže trup nogama ili surlom, samo tako mogu da zgrabe leš“, rekao je Roj, koji je dodao da je slonovima najlakši način da polože telo u jarak, a zatim ga prekriju blatom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter