Izvor: HappyBSC
08.11.2022 u 12:08
0

ISTORIJA SE PONAVLJA, TVRDE AMERIČKI MEDIJI? Evo kako su republikanci sprečili da se glasački listići poštom prebroje ranije!

Baš kao i 2020. godine, saveznici Donalda Trampa se očigledno spremaju da neosnovano dovode u pitanje ukupan broj glasova za 2022. ako ne idu svojim putem – ukazujući na dužinu vremena potrebnog za brojanje glasačkih listića poštom.

Možda bi trebalo da razgovaraju sa svojim kolegama republikancima, koji su odbili da dozvole da prebrojavanje počne ranije. Poslednji dani doneli su gomilu pritužbi o tome koliko bi proces prebrojavanja glasova mogao da traje. Bivši zvaničnik Trampove administracije Ričard Grenel je glatko rekao:

TRAMP NAGOVESTIO DA ĆE OBJAVITI KANDIDATURU ZA PREDSEDNIKA: Velika najava 15. novembra!

„Svaka država koja ne prebroji sve glasove i ne proglasi pobednika u utorak uveče je nesposobna. (Trampov saveznik Bernard Kerik je odgovorio: „Nesposoban ili pokvaren!“) Kada je vršilac dužnosti državnog sekretara Pensilvanije rekao da bi prebrojavanje glasova moglo da potraje danima u toj državi, Trampov saveznik i šef Judicial Vatch-a Tom Fiton je izjavio da je to „NEPRIHVATLJIVO“. Mnogi su ukazivali na brze rezultate na nedavnim izborima u Brazilu da bi sugerisali da nešto nije u redu sa našim sistemom. A senator Ted Kruz (R-Tek.) je sugestivno upitao: „Zašto su samo demokratski plavi gradovi potrebni „danima“ da prebroje svoje glasove?“

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Mnoge od pritužbi se nisu posebno pozivale na mogućnost prevare. Ali nikome ne bi trebalo da promakne da je Tramp koristio spor proces prebrojavanja glasova — i činjenica da su sporije prebrojani i u velikoj meri glasački listići demokratske pošte promenili trku za predsednika Bajdena 2020 — da iznese upravo tu lažnu tvrdnju. Pogrešno je nazvao glasove „izbacivanjem glasačkih listića“.

Nije teško videti gde će određene njegove pristalice ovo preduzeti ako rezultati iz 2022. ne ispadnu za republikance – jer su oni već bili tamo pre dve godine, uprkos nedostatku dokaza koji je doveo rezultate u pitanje. Međutim, u meri u kojoj se žale na tempo prebrojavanja glasova, trebalo bi da se pozabave svojom strankom. Prva stvar koju treba primetiti je da Kruz greši kada kaže da su samo velikim urbanim područjima potrebni dani da prebroje svoje glasove. Obrada glasačkih listića poštom je spora na mnogim mestima (iz razloga do kojih ćemo doći); samo je izraženije u velikim gradovima jer ima mnogo više glasačkih listića. I vrlo malo mesta zapravo broji sve glasove u izbornoj noći; jednostavno ne primetite jer margine u trkama sa manje konkurencije omogućavaju da se pobednik proglasi ranije. Ali veća stvar je u tome što su, uprkos tome što su imali dve godine da se pozabave osnovnim uzrocima sporijeg brojanja glasova, otkako je Tramp neutemeljeno viknuo na prevaru o „izbacivanju glasačkih listića“, zakonodavna tela koja kontrolišu republikanci u ključnim državama prihvatila da dopuštaju da prebrojavanje počne ranije.

U Viskonsinu, pristalice takve promene u prošlosti su uključivale predsednika Predstavničkog doma republičke stranke, bivšeg potguvernera GOP, lidera većine u Senatu GOP i senatora Rona Džonsona (R-Vis.). A državna skupština je ove godine čak usvojila zakon kojim se dozvoljava da prebrojavanje počne dan ranije. Ali uprkos tome što je guverner Toni Evers (D) ukazao na svoju podršku toj meri, državni Senat pod kontrolom GOP-a je odbio da je prihvati usred konzervativne reakcije. Državna predstavnica Janel Brandtjen (R) je neosnovano rekla da bi dodatni dan samo obezbedio „dodatni dan za varanje“ i da „prebrojavanje glasačkih listića treba da bude vođeno bezbednosti, a ne brzinom“. U Mičigenu, zakonodavno telo GOP-a je krajem septembra uradilo nešto: usvojilo je zakon koji dozvoljava da deo obrade glasačkih listića počne dva dana ranije. Ali prebrojavanje i dalje mora da sačeka do dana izbora, a zakon je došao toliko kasno da mnoge jurisdikcije nisu uspele da ga sprovedu u delo. Državni sekretar Džoslin Benson (D) nazvala je promenu nedovoljnom i upozorila da je malo verovatno da će doneti veliku razliku u tome kada Mičigen sledeće nedelje dobije rezultate izbora.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter