Izvor:
09.02.2024 u 16:24
0

IZRAEL ZAPOČEO NOVI NAPAD! Odmah nakon razgovora sa Blinkenom, Netanjahu POSLAO VOJSKU na jug Gaze

Samo koji sat nakon razgovora Entonija Blinkena i Benjamina Netanjahua u Jerusalemu, Izrael je započeo napad na Rafu, grad u Gazi smešten blizu granice sa Egiptom i prepun palestinskih izbeglica iz razorenih delova te palestinske teritorije.

Odluka Izraela da uprkos javnom američkom protivljenju napadne grad koji se smatra poslednjim kakvim-takvim utočištem palestinskih civila u Gazi, zategnuće odnose između Vašingtona i ultradesničarske izraelske vlade na čelu sa konzervativnim premijerom Netanjahuom.

Rojters je juče javio da se gotovo polovina stanovništva Gaze nalazi u Rafi. Reč je oko 1,5 miliona stanovnika, napisao je BBC, a preživljavaju na humanitarnoj pomoći nakon nekoliko meseci brutalnog rata.

SAD ne podržavaju veliku ofanzivu Izraela na Rafu

Bela kuća ranije je saopštila da neće podržati nikakve izraelske planove za veliku vojnu operaciju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u gradu Rafa, dok je državni sekretar Blinken otvoreno rekao da su SAD zabrinute zbog takvih operacija.

Izraelske snage su danas bombardovale oblasti oko Rafe, u koju se raselio veliki broj Palestinaca sklanjajući se od izraelske ofanzive.

– Svaka veća vojna operacija u Rafi u ovom trenutku, pod ovakvim uslovima, gde se nalazi više od milion, verovatno milion i po Palestinaca, koji traže utočište, bez dileme, bila bi katastrofa, i ne podržavamo to – rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, preneo je Rojters.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter