Izvor: informer
01.04.2024 u 22:13
0

KIJEV ODLAŽE NEMINOVNO! NADA SE ČUDU KOJE NIKAD NEĆE DOĆI: Može odložiti poraz samo ako brzo vojsku prebaci na desnu obalu Dnjepra

Francuski general Žerom Pelistrandi rekao je da će vrh Oružanih snaga Ukrajine zbog skore ofanzive ruske vojske morati da napravi težak izbor između gubitka vojnika u odbrani i gubitka teritorije u povlačenju.

Moskva postavlja ukrajinsku vojnu komandu pred taktičku dilemu: tera Kijev da bira između odbrane teritorije uz rizik značajnih žrtava i povlačenja, što će na kraju značiti teritorijalne ustupke – objasnio je on.

Pelistrandi je takođe naveo da ruske oružane snage mudro koriste slabosti ukrajinske vojske za svoje napredovanje i zauzimanje novih linija, a posebno je ukazao i da „Putin ne dozvoljava Ukrajincima da obnove svoju odbranu“.

Aleksej Leonkov, glavni urednik moskovskog vojnog časopisa „Arsenal otadžbine“, istile da Ukrajinci nemaju mnogo izbora, jer je strateška inicijativa u zoni specijalne vojne operacije postepeno prešla na stranu ruske vojske.

– Zato će prelazak ukrajinskih snaga na bilo koju taktiku – držanje položaja po svaku cenu ili brzo povlačenje, na primer, na desnu obalu Dnjepra – biti povezano sa gubicima. Biće samo pitanje gde će igzinuti više – u odbrani ili u povlačenju – smatra ekspert.

Leonkov prognozira da će na ovaj ili onaj način, ukrajinska vojska će izgubiti odbrambene linije, samo što će to potrajati.

– Potom će biti prisiljena da se povlači preko nepripremljene teritorije i da, shodno tome, trpi teške borbene gubitke. Istovremeno, malo je verovatno da će joj pokušaji da se duže brani u nekom naseljenom mestu doneti željeni uspeh – jasan je on.

RUSKI PVO SKIDA „VAMPIRE“ SA NEBA! KAPITULACIJA JE NEMINOVNA, ZELENSKI PRIZNAO: Najduži sastanak sa vojskom od početka rata!

 

Ukrajina je, analizira dalje Leonkov, sa gradnjom odbrambenih linija zakasnila godinu i po.

– Još u leto 2023. godine, kada je izvela svoju takozvanu „kontraofanzivu“, morala je da gradi odbrambene linije. Početkom juna 2023, kada je prvi talas kontraofanzive propao, Amerikanci su prvi put počeli da ubeđuju ukrajinske oružane snage da pređu na odbranu. Ali, Ukrajina to nije shvatila ozbiljno. A kada je Kijev to konačno prihvatio, već je bilo kasno – tvrdi ruski ekspert.

On kaže da su trenutno vidljivi pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da stvore dodatne ili rezervne položaje suočavaju sa mnogim teškoćama, često nepremostivim.

– Zbog nedostatka građevinskog kadra i materijala, novca i vremena. Povrh svega, naši tuku svaku liniju koju Ukrajinci počnu da utvrđuju. Sve u svemu, Ukrajinci će masovno ginuti i gubiti teritorije i u odbrani i u povlačenju. Prvo u odbrani onog što drže, a zatim prilikom napuštanja naselja ili teritorije. I jedno i drugo će biti neminovno. Pogotovo što će Kijev – da bi sačuvao svoje proređene jedinice – morati da skrati liniju fronta – navodi Leonkov.

S obzirom na to, dodaje on dalje, Dnjepar Ukrajincima može postati prirodna linija odbrane.

– Ali, samo ako vrlo brzo uspeju da na njegovu desnu obalu evakuišu sve svoje vojne jedinice. A to neće biti lako, pogotovo za kratko vreme.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter