Izvor: BSC HAPPY/RT BALKAN
31.07.2023 u 21:31
2

KIJEV TROŠI MILIONE NA UNIŠTAVANJE SOVJETSKIH SPOMENIKA: „Majka Otadžbina“ po ukusu varvara – trozubac na simbolu sećanja na Veliku pobedu

Isecanje sovjetskih simbola, umesto kojih će zalepiti "trozubac" na Dan nezavisnosti Ukrajine, još jednom je pokazalo sa kakvim ljudima se Rusija suočava

Od statue „Majka Otadžbina“ u Kijevu, koja će se sada zvati „Majka Ukrajina“, počeli su da seku grb SSSR-a. Prvo su uklonili klas žita. Na društvenim mrežama nižu se ironični komentari da ovo simbolizuje kraj Sporazuma o žitu. Ali jasno je da je Ukrajincima jednostavno teško odjednom ukloniti ceo grb, jer nije tako lako uništiti ono što su vekovima gradili njihovi preci.

Naime, vlasti u Ukrajini odlučile su da preimenuju spomenik „Majka Otadžbina“, u okviru dugotrajnog nastojanja kijevskog režima da prekine sve kulturne veze sa Rusijom. U razgovoru za lokalne medije generalni direktor Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine u Drugom svetskom ratu Jurij Savčuk kazao je da je naučni savet te institucije doneo „niz važnih odluka“. „Jedna od tih odluka je da spomenik ‘Majka Otadžbina’ u Kijevu dobije novi naziv – ‘Ukrajina-majka'“, naveo je Savčuk i dodao da se zvanično odobrenje Ministarstva kulture očekuje pre Dana nezavisnosti, 24. avgusta.

Elem, „Majka Otadžbina“ je najveći spomenik u Ukrajini i peta po veličini statua na svetu. Na desnoj obali Dnjepra podignuta je 1981. godine. Skulptura od nerđajućeg čelika, visoka 62 metra (sa postoljem – ukupno 102 metra), sastavljena je u odvojenim delovima težine od 25 do 30 tona. Metal od kojeg je napravljen spomenik istopljen je u Zaporožju. Skulptura ove veličine napravljena je prvi put u SSSR-u. Autori su garantovali da će spomenik stajati 150 godina, kao i da mu ne mogu ništa ni najjači uragani ni zemljotresi jačine devet stepeni.

Postupak koji košta više od 760.000 hiljada dolara izgleda otprilike isto kao i kad diletanti kradu predmete od obojenog metala. Isecanje sovjetskih simbola, umesto kojih će zalepiti „trozubac“ na Dan nezavisnosti Ukrajine, još jednom je pokazalo sa kakvim ljudima se Rusija suočava. U Ukrajini je, posle majdanskog puča potpomognutog Zapadom, usvojen tzv. zakon o dekomunizaciji, i tada se pojavila ideja da se grb SSSR-a na spomeniku zameni trozupcem koji odgovara slici na malom državnom grbu zemlje. Radovi su više puta odlagani zbog visokih troškova i bojazni da bi uklanjanje grba ugrozilo stabilnost statue.

Statua „Majka Otadžbina“ „preživela“ je ovaj zakon, ali je u maju ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko rekao da Kijev planira da sovjetski grb na spomeniku zameni ukrajinskim. Ministarstvo kulture planira da remont završi do kraja avgusta, a prethodno je objavilo snimak na kome se vidi kako se radnici spremaju da uklone srp i čekić sa spomenika.

U KIJEVU PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: Šefa vojnog odseka uhapsili zbog pronevere, a poslanika zbog saradnje s Rusijom

„Majka Otadžbina“- pokazatelj dostignuća sovjetske civilizacije

Leonid Brežnjev, generalni sekretar Centralnog komiteta KPSS, lično se prihvatio rada na Dan pobede, tako da ovaj spomenik nije samo simbol sećanja na Veliku pobedu, već i pokazatelj dostignuća sovjetske civilizacije. Jasno je sasvim zašto je „Majka Otadžbina“ toliko iznervirala ukrajinske vlasti. Rušenje ovog spomenika je još 2015. godine predložio glavni arhitekta Kijeva Sergej Celovaljnik. Tada je, prema njegovim podacima, 145 spomenika palo kao žrtva „dekomunizacije“ u glavnom gradu Ukrajine.

Spomenik u Kijevu je napadnut, između ostalog, i zato što je izgrađen po nacrtu istog vajara koji je stvorio čuvenu „Majku Otadžbinu“ u Volgogradu – na Mamajevom Kurganu. Uprkos svemu, Kijev je nekako prihvatio da se pomiri s postojanjem same skulpture, ali je odlučio da ukloni sovjetski grb, iako je ovaj element važan deo balansiranja celokupne kompozicije, a kada se iseče, spomenik može jednostavno da se iskrivi.

Kako bi uklonio višetonski grb i zamenio ga „trozupcem“, sada već bivši ministar kulture Aleksandar Tkačenko tražio je 36 miliona grivni (oko 984 hiljade dolara). Međutim, kako se ispostavilo prilikom stvaranja novog simbola, Ukrajina je za sve vreme svoje nezavisnosti od 1991. godine zaboravila da pravi čak i normalan čelik. Ista ta fabrika „Zaporožstalj“, koja je pre više od četrdeset godina izlila detalje strukture, sada nije uspela da se nosi sa zadatkom.

U svakom slučaju, autori novog grba su tražili strani čelik, koji je i skuplji. Prema njihovim rečima, „čelik koji obezbeđuje fabrika ima različitu debljinu, što može promeniti težinu cele konstrukcije. Osim toga, taj materijal je imao značajna oštećenja, što bi otežalo i usporilo pripremne radove“. Postavlja se pitanje zašto u jeku vojne kampanje, kada nema dovoljno sredstava za uniforme i hranu za vojnike, troše se milioni dolara za zamenu grba. Ali odgovor je očigledan, ova zemlja ne živi od dela, već od simbola.

Ukrajinski vajar pozvao da se sačuva grb sa spomenika

Grb SSSR-a, koji je planirano da bude uklonjen sa spomenika Otadžbine u Kijevu, trebalo bi da bude sačuvan i postavljen u salu ispod statue, rekao je ukrajinski vajar Oleksij Pergamenščik, prenela je agencija Ukrinform. „Insistiram da se sačuva sovjetski grb. Savetovao bih da se iseče po šavovima, pa ponovo zavari i stavi u mračnu prostoriju ispod matice, tu je velika mračna sala“, rekao je Pergamenščik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “KIJEV TROŠI MILIONE NA UNIŠTAVANJE SOVJETSKIH SPOMENIKA: „Majka Otadžbina“ po ukusu varvara – trozubac na simbolu sećanja na Veliku pobedu”

  1. Koliko je bolestan taj narod…slično su radili samo talibani i nacisti u savremenoj Hrvatskoj.Tu kraja nema bez kompletne denacifikacije,na žalost ratom.

    3
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter