Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
12.07.2023 u 17:15
0

ŠOJGU PRAVO U METU: Kijevske snage izgubile preko 26.000 vojnika i više od 3.000 komada vojne opreme (VIDEO)

Kijev je toliko promovisao svoju kontraofanzivu da su mnogi njegovi saveznici očekivali značajne rezultate do početka samita NATO-a u Viljnusu, rekao je novinarima 11. jula ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Mislim da su toliko reklamirali i rasplamsali ovo kontraofanzivno pitanje da je praktično, ako ne polovina sveta, onda trećina, sigurno čekala 11. da bi sagledala neke rezultate, i sumirala šta je postignuto ovim širokim reklamirana i ono što su nazvali strateškom kontraofanzivom“, rekao je on, odgovarajući na pitanje o šansama ukrajinskog napredovanja kroz region Zaporožja ka poluostrvu Krim.

Šojgu je dalje otkrio da su kijevske snage izgubile preko 26.000 vojnika i više od 3.000 komada vojne opreme od početka njihove takozvane prolećne kontraofanzive 4. juna.

Prema rečima ministra, ruske snage su uništile 21 borbeni avion, pet helikoptera, 1.244 tenka i druga oklopna vozila, uključujući 17 tenkova nemačke proizvodnje, pet razarača tenkova AMX-10 RC francuske proizvodnje i 12 borbenih vozila pešadije američke proizvodnje Bredli.

Uništeno je i 914 specijalne prevozne opreme, dva PVO sistema, 25 višecevnih raketnih sistema, kao i 403 topova i minobacača poljske artiljerije.

Pored toga, ruski PVO sistemi oborili su 176 precizno navođenih raketa HIMARS, 27 krstarećih raketa sa vazdušnim lansiranjem Storm Shadow i 483 dronova kijevskih snaga.

„Još jednom, ponavljam, 403 artiljerijska oruđa su uništena, uključujući 43 artiljerijska oruđa američke proizvodnje i 46 samohodnih artiljerijskih oruđa Poljske, Sjedinjenih Država i Francuske“, naglasio je ruski ministar.

On je dodao da ruske trupe nastavljaju da svojim visoko preciznim oružjem napadaju neprijateljske rezerve i vojnu opremu koju snabdeva Zapad, čime se smanjuje ofanzivni potencijal kijevskih snaga.

Strane obavještajne službe, prvenstveno američke i druge članice NATO-a, pomno prate i analiziraju borbena dejstva Rusije, rekao je Šojgu, ističući visoku efikasnost ruskih „odbrambenih linija i barijernih minskih polja, kao i profesionalni rad vojne avijacije i kopneno-jurišnih letelica koje izvode preventivni udar na mete protivnika.”

Ministar je takođe potvrdio da su ruske snage krenule u kontraofanzivu u pravcu Krasnog Limana, napredujući 1,5 kilometara u dubinu i 2 kilometra duž fronta.

„Na pravcu Krasnog Limana, jurišni timovi 15. i 21. motorne brigade iz borbene grupe Centar odbili su napad ukrajinske motorizovane čete u blizini naselja Karmazinovka. Nanošenjem štete iz vatrenog oružja ruske jedinice su prešle u kontranapad, napredujući 1,5 km u dubinu i 2 km duž fronta“, rekao je ministar. „Preko 70 ukrajinskih pripadnika i osam borbenih vozila pešadije uništeno je u odbijanju napada ukrajinske vojske kod Rabotina. Zbog toga su osujećeni svi ofanzivni planovi ukrajinske vojske.

Šojgu je dalje otkrio da je količina naoružanja i opreme, kupljene i modernizovane za rusku vojsku, u 2023. godini porasla više od pet puta u poređenju sa početkom 2022. godine „Cifra u 2023. je pet puta veća u poređenju sa početkom 2022.“, rekao je on.

Ministar je dodao da je od marta 2022. godine količina kupljenog i modernizovanog naoružanja i opreme, isporučenih po državnoj odbrambenoj nabavci, povećana za 1,8 puta.

„Puno se radi, u najmanju ruku. Svi ovi napori počeli su 2022. godine. Preduzeća odbrambene industrije su u najkraćem roku uspela da podstaknu proizvodnju naoružanja, vojne i specijalne opreme koja je posebno tražena za ispunjavanje borbenih zadataka, i, što je najvažnije, da obezbede njihovu brzu isporuku. trupama“, objasnio je on.

Navodeći primer, ministar je naveo da su zalihe izviđačkih dronova Orlan od početka 2022. porasle 53 puta.

„Zalihe bespilotnih letelica Orlan-10 i Orlan-30 porasle su 53 puta. Operacije su u toku non stop i veoma su efikasne. Kamaz je povećao isporuke višenamenskih vozila za 17,6 puta. Uralvagonzavod je povećao snabdevanje i remont tenkova T-72 i T-90 za 3,6 puta. Fabrika mašina za izgradnju Kurgana povećala je isporuku i remont BMP-3 za 2,1 puta“, rekao je Šojgu.

Iako informacije koje je otkrio ruski ministar odbrane pružaju novi uvid u trenutni status ukrajinske kontraofanzive, one ne iznenađuju.

Kijevske snage nisu uspele da ostvare bilo kakav značajan napredak od pokretanja kontraofanzive pre više od mesec dana. Čini se da su njihove borbene sposobnosti degradirajuće, uprkos tome što su od SAD i drugih članica NATO-a primile vojnu pomoć vrednu desetine milijardi. Ipak, Kijev verovatno neće zaustaviti kontraofanzivu iz političkih razloga, te se glavni sukobi tek očekuju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter