Izvor: BSC Happy/Tanjug
12.07.2023 u 17:18
0

NE TREBAJU IM DODATNI VOJNICI NATO ALIJANSE – imaju drugačiji plan!

Računaju na britanske trupe

Estonija ne traži od saveznika iz NATO-a da povećaju svoje prisustvo u toj zemlji, rekla je danas estonska premijerka Kaja Kalas, nakon što su Nemačka i Kanada objavile planove za raspoređivanje hiljada dodatnih vojnika u Letoniji i Litvaniji.

„Ne, mi nemamo zahteve za naše saveznike. Veoma smo zahvalni na svemu što rade za nas“, izjavila je Kalas za na marginama NATO samita u Vilnjusu. Ona je dodala da je bezbednost Estonije postignuta time što su britanske trupe, koje su raspoređene van njenih granica, često vežbale u Estoniji i brzo mogu da dođu ukoliko je to potrebno.

„Imamo sporazum sa Britanijom koji funkcionište, tako da imamo snage koje su nam dodeljene i koje mogu da dođu veoma brzo u Estoniju“, navela ja Kalas. Na pitanje da li deli razočarenje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nakon što su saveznici iz NATO-a saopštili da bi Ukrajina trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži Alijansi u budućnosti, ali nisu naveli konkretne datume i uslove, Kalas je odgovorila da razume njegovu frustraciju.

„Ukrajina želi da živi u miru, kao što mi živimo u miru. Mi smo pod kišobranom NATO-a, i zato živimo u miru, a Rusija nas ne napada. Ukrajina želi isto. Tako da ja to razumem u potpunosti“, rekla je estonska premijerka.

300.000 NATO VOJNIKA NA ISTOKU – Stoltenberg otkrio kada će UKRAJINA U NATO

Tri baltičke zemlje (Estonija, Letonija i Litvanija) su među prvih 10 u NATO-u po tome koji procenat BDP-a izdvajaju za odbranu, međutim njihove ekonomije su male, kao i njihove vojske. Nakon pokretanja ruske specijalne vojne intervencije u februaru 2022. godine, NATO je prošlog jula pristao da poveća prisustvo u Letoniji i Litvaniji. Uoči samita u Vilnjusu, Nemačka je obećala da će stacionirati 4.000 vojnika u Litvaniji, a Kanada je saopštila da bi mogla da udvostruči broj svojih trupa, slanjem još do 1.200 vojnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter