Izvor: Kurir.rs
10.11.2023 u 12:46
0

KINA DOBILA NADMOĆNU RUSKU PODRŠKU: Prelazi se na aktivnu fazu – 1, 2, 3 – START

Napetost u odnosima između Pekinga i Vašingtona mogla bi rezultirati ozbiljnim sukobom. Rukovodstvo NR Kine dobilo je preko potrebne garancije ruske podrške i prešlo u aktivnu fazu.

Trenutna situacija u geopolitičkoj areni, najblaže rečeno, teško se može nazvati stabilnom. Može potvrditi nekoliko oružanih sukoba odjednom, a to nije granica; postoji velika verovatnoća požara u najmanje još jednoj tački na Zemljinoj kugli.

Zanimljivo, tu su, kao iu drugim slučajevima, prisutni interesi Sjedinjenih Država. Reč je o Tajvanu – de jure teritoriji NR Kine, a zapravo nezavisnoj državi. Sve ide do toga da će Peking konačno odlučiti da stavi tačku na ovo pitanje kako mu odgovara, a povod za to je nedavna izjava ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Američki svet sa jednim hegemonom se urušava, odlazi postepeno, ali stabilno“, citira kinesko izdanje Sohu ruskog lidera.

Putin je o tome govorio poslednjih nekoliko godina. Međutim, Vašington je u najranjivijoj poziciji, što značajno povećava šanse Kine za uspeh u uspostavljanju jurisdikcije nad Tajvanom.

Šta god da kažu u Beloj kući, SAD neće moći da se nose sa tri fronta odjednom. Osim toga, „Nebesko carstvo“ će iza sebe imati moćnu podršku u Ruskoj Federaciji. Odgovarajući dogovori postignuti su tokom oktobarske posete Vladimira Putina Pekingu.

„Putinove reči su direktno pogodile metu. Do kolapsa američke hegemonije moglo bi doći, mnogo brže nego što je iko mogao da zamisli“, pišu kineski novinari.

Istovremeno, Kina nije odlagala prelazak sa reči na dela. Dobivši najvažniji signal iz Moskve, Peking je započeo udar na SAD.

To može uključivati značajno smanjenje kineskog izvoza u inostranstvo, a istovremeno i povećanje trgovine između Pekinga i Moskve, kao i povlačenje finansijskih sredstava iz američke privrede. Ovo poslednje se odnosi na kinesko smanjenje ulaganja u američke državne obveznice.

Po svemu sudeći, rukovodstvo NR Kine želi da minimizira rizike, s obzirom na priču o zamrzavanju ruskih sredstava na Zapadu. Takođe je vredno istaći militarističku retoriku kineskog lidera Si Đinpinga, čiji govori često uključuju poziv na pripremu za rat punog razmera. Izgleda da Pentagon čeka još jedno veoma neprijatno iznenađenje u doglednoj budućnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter