Izvor: Alo.rs
10.11.2023 u 13:54
0

OTKRIVEN PLAN IZRAELA ZA GAZU: Netanjahu ima poruku za Palestince

Premijer insistira da nema namere da se „osvoji“ ili „okupira“ palestinska enklava.

RAZARAJUĆE BORBE POD ZEMLJOM: Izraelska vojska uništila 130 Hamasovih tunela?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja ne namerava da preuzme kontrolu nad Gazom nakon trenutnog rata sa Hamasom, ali da će nastojati da uspostavi „kredibilne snage“ kako bi osigurala da ta teritorija više ne predstavlja pretnju jevrejskoj državi.

Govoreći za Fok Nevs u četvrtak, Netanjahu je izneo planove svoje vlade za postkonfliktnu Gazu, ističući da izraelske snage neće pokušati da „rasele“ lokalno stanovništvo u toku kopnenog napada.

„Ono što moramo da vidimo je demilitarizovana, deradikalizovana i ponovo izgrađena Gaza. Sve se to može postići“, rekao je on i dodao „Mi ne želimo da osvojimo Gazu. Ne želimo da okupiramo Gazu. I mi ne želimo da upravljamo Gazom.“

Međutim, premijer je rekao da će Izrael morati da uspostavi „verodostojne snage“ koje bi mogle „ući u Gazu i ubiti ubice“ u bilo kom trenutku, tvrdeći da će „to sprečiti pojavu još jednog entiteta sličnog Hamasu“.

Intervju sa Foksom usledio je samo nekoliko dana nakon što je Netanjahu izjavio da će Izrael upravljati „ukupnom bezbednošću“ u Gazi „neodređeni period“ nakon sadašnjeg sukoba, što je izgleda bilo u suprotnosti sa ranijim izjavama drugih visokih zvaničnika.

Ministar odbrane Joav Galant ranije je rekao da će izraelske snage uspostaviti „novu bezbednosnu realnost“ u toj oblasti, ali je naglasio da ID neće biti odgovorna za „svakodnevni život u Pojasu Gaze“.

Iako je Netanjahu pojasnio da će za Gazane biti stvorena nova „civilna vlada“, nije precizirao ulogu ID u tom procesu niti kako će se takav zadatak ostvariti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter