Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 15:34
0

KINA I FRANCUSKA IMAJU PLAN ZA SUKOB U UKRAJINI: Jednu stvar hitno izbaciti!

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su Kina i Francuska razgovarale o ratu u Ukrajini i da su se složile da nuklearno oružje treba da bude isključeno iz sukoba.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za medije u Pekingu s kineskim predsednikom Si Đinpingom rekao da evropska bezbednosna arhitektura nije moguća dok god je Ukrajina okupirana, a jedna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršila je povelju UN i to je neprihvatljivo.

Francuska je protiv širenja nuklearnog oružja van zemalja koje ga poseduju i veruje da je važno isključiti mogućnost njegovog korišćenja u aktuelnom sukobu u Ukrajini, rekao je Makron.

– Francuska deli želju Kine da se nuklearno oružje ne koristi u ovom sukobu. To znači poštovanje međunarodnih ugovora u ovoj oblasti. Takođe, nuklearno oružje ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude razmeštano van zemalja koje ga poseduju, posebno u Evropi, istakao je on povodom nedavne odluke Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

LUKAŠENKO SE SLAŽE SA MAKRONOM: „Nuklearno oružje treba skupiti na jednu gomilu i uništiti ga“

Prema njegovim rečima, ovaj potez krši ruske međunarodne obaveze i međunarodno pravo. Kineska politika prema Ukrajini može se sažeti u jednu rečenicu – „promovišite mir i dijalog“, preneli su kineski državni mediji reči predsednika Kine Si Đinpinga, dodajući da je prioritet podsticanje prekida vatre i okončanje rata.

Na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu, Si je rekao da veze Kine i EU ne zavise od, niti ih kontroliše bilo koja treća strana.

Makron je izjavio u razgovoru sa Sijem da zna da može da računa na to da će Kina „urazumiti“ Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto. On je rekao da očekuje da Peking pomogne u okončanju krize i spreči rastuće tenzije što bi moglo da podeli globalne sile na zaraćene blokove. Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu „zadao udarac međunarodnoj stabilnosti“.

– Znam da mogu da računam na Vas da urazumite Rusiju i vratite strane nazad za pregovarački sto, rekao je Makron Siju.

Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na razgovore dve strane i političko rešenje za ukrajinski rat, saopšteno je iz Jelisejske palate.

– Razgovori su bili „iskreni i konstruktivni“, saopštio je Pariz, dok je Peking naveo da su razgovori bili „prijateljski“ i „opširni“.

Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter