Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 17:58
1

GRČKA ODREŠILA KESU: Ukrajini šalje više oružja, ipak jedno OGRANIČENJE postoji!

Grčka je danas obećala vojnu pomoć Ukrajini u meri "koliko god to bude neophodno", uz upozorenje da ta zemlja mora da zadrži veći deo svog naoružanja ruske proizvodnje za potrebe sopstvene odbrane.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov posetio je danas Atinu u okviru redovnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja NATO-a i tom prilikom obećano mu je više artiljerijkih sredstava i municije za malokalibarsko oružje.

Ukrajina može da računa i na pristup grčkim bolnicama za ranjeno vojno osoblje, kao i na dodatna borbena vozila pešadije iz sovjetske ere.

– Grčka će pružiti svaku podršku Ukrajini u ovoj veoma važnoj, ključnoj fazi rata, rekao je grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos tokom zajedničkog nastupa sa Reznjikovim.

KIJEV SPREMAN ZA PREGOVORE: Ovo je uslov!

Vojni zvaničnici rekli su da je Grčka takođe obezbedila trenere za ukrajinske specijalne snage i operatere tenkova, kao doprinos masovnoj vojnoj pomoći koju predvode SAD i njihovi saveznici.

Panajotopulos je, govoreći u parlamentu uoči Reznikove posete, rekao da Grčka neće pružiti nikakvu vojnu pomoć koja bi mogla da ugrozi njenu odbranu, i naglasio da glavni planovi nabavke oružja ostaju nepromenjeni uprkos nedavnom otapanju tenzija sa susedom Turskom, koja je takođe član NATO. Tenkovi nemačke proizvodnje Leopard, rekao je ministar poslanicima, nisu mogli da budu obezbeđeni, kao ni borbeni avioni ili S-300.

– Dajemo ono što možemo, ali ništa što bi i najmanje oslabilo naše odbrambene sposobnosti s obzirom na naše izazove kada je reč o nacionalnoj bezbednosti, naveo je grčki ministar.

Reznikov je rekao da je Grčka ponudila pomoć Ukrajini da bolje integriše svoju mornaricu u NATO.

– Nakon ovog rata i pobede Ukrajine, zajedno sa našim partnerima nastavićemo da razvijamo našu odbrambenu sposobnost, rekao je Reznikov.

Rusija, koja je tradicionalno imala bliske veze sa Grčkom pre rata u Ukrajini, decenijama je bila dobavljač naoružanja za članicu NATO-a, uključujući i raketni sistem PVO S-300.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “GRČKA ODREŠILA KESU: Ukrajini šalje više oružja, ipak jedno OGRANIČENJE postoji!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter