Izvor: Kurir.rs
06.02.2023 u 16:06
0

KINA ZAPRETILA AMERICI NAKON OBARANJA BALONA NAD OKEANOM: „Očigledno preterano reagovanje SAD, uslediće neophodan odgovor!“

Ranije je ministarstvo spoljnih poslova optužilo Sjedinjene Države da "ozbiljno narušavaju praksu u međunarodnim odnosima".

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država naglo su zahladneli nakon što je američka vojska oborila kineski meteorološki balon, kako tvrde u Pekingu.

BAJDEN NE OSTAVLJA PROSTOR SPEKULACIJAMA: „Postaraćemo se za navodni kineski špijunski balon!“

Američki borbeni avion F-22 oborio je nad Atlantskim okeanom balon, za koji u Vašingtonu tvrde da služi za špijuniranje, uprkos žestokim protivljenjima iz Kine.

Vlasti u Pekingu su odbacile optužbe za špijunažu navodeći da se radi o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa, nakon čega je i smenjen Džuang Guotaj, šef kineske meteorološke službe.

– U pitanju je očigledno preterano reagovanje Sjedinjenih Država, nakon čega će uslediti naš neophodan odgovor. Kina u potpunosti zadržava pravo da u sličnim situacijama upotrebi sve neophodne mere – rekao je Tan Kefej, portparol kineskog ministarstva odbrane.

Ranije je ministarstvo spoljnih poslova optužilo Sjedinjene Države da „ozbiljno narušavaju praksu u međunarodnim odnosima“.

– Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih strana, zadržavajući pravo na dalje neophodno reagovanje – navedeno je iz ministarstva.

Pentagon je u četvrtak potvrdio da se kineski balon nalazi iznad Montane, gde se u vojnoj bazi na severu nalaze silosi sa 150 interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama.

Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je upotrebu avijacije da se balon obori, a odlučeno je da se to učini kada se balon bude nalazio iznad Atlantskog okeana. Balon je oboren u subotu, kada se nalazio nedaleko od obale Južne Karoline.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter