Izvor: Tanjug
17.07.2023 u 15:12
0

ZBOG ŠPIJUNAŽE: KREMLJ MINISTRIMA ZABRANIO korišćenje AJFON-a

U Rusiji je danas stupila na snagu mera kojom se zaposlenima u Ministarstvu industrije i trgovine i u Ministarstvu digitalnog razvoja, zabranjuje da koriste Ajfon, tablet ili bilo koji drugi proizvod kompanije Epl za poslovnu komunikaciju.

Sličnu meru uskoro će usvojiti i ministarstva finansija i energetike. Kako prenosi italijanska Republika, zaposlenima se savetuje da upotrebljavaju telefone koji koriste Androidove operativne sisteme, kineske ekvivalente ili Auroru, koju je razvila državna kompanija Rostelekom, a koristi se na uređajima u školama i zdravstvenim ustanovama. Portal navodi da je mesec dana nakon početka rata u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret koji od organizacija uključenih u “kritičnu informacionu infrastrukturu“ traži da do 2025. pređu na korišćenje softvera napravljenih u Rusiji, zbog, kako se navodi, da SAD ne iskoristi podatke koje prikupi Epl za špijuniranje ruskih državnih institucija.

MOĆ NA DELU: Ruski kamikaza dron LANCET daljinski uništava metu kumulativnim mlazom

– Službe zaista veruju da Amerikanci mogu da koriste svoju opremu za prisluškivanje. Ali zvaničnici se protive ograničenjima samo zato što vole Ajfon. Na kraju krajeva, Epl-manija je na duge staze zarazila visoki menadžment – izjavio je stručnjak za ruske obaveštajne službe Andrej Soldatov. Republika podseća da kada je Epl demantovao navode ruske bezbednosne službe, uz obrazloženje da “nikada nisu sarađivali ni sa jednom vladom“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da su “svi u predsedničkoj administraciji svesni da je Ajfon providan i da je njegova upotreba u službene svrhe neprihvatljiva i zabranjena“. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je rekao:“Kada velika tehnološka kompanija tvrdi da ne sarađuje sa obaveštajnom zajednicom, ona ili laže ili će propasti“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter