Izvor: Kurir.rs
07.02.2023 u 16:42
0

KRŠENJE SANKCIJA PREMA RUSIJI RAZRAĐENA ŠEMA: Indijske rafinerije prerađuju rusku naftu, Evropa kupuje od njih!

EU je najavila embargo na rusku naftu, pa embargo na dizel gorivo iz Rusije, ali ni sa naftom i dizelom to nije apsolutno zaustavljanje trgovinskih tokova

Krajem vikenda na snagu je stupilo proširenje evropskih sankcija protiv režima Vladimira Putina, koje podrazumevaju zabranu direktnog uvoza dizel goriva iz Rusije. Još je rano za detaljnu procenu efekata ove mere, ali se stiče utisak da ona teško može uticati na smanjenje ukupnog ruskog izvoza, što bi trebalo da bude cilj sankcija, dok bi to moglo da izazove povećanje cena goriva koje evropska ekonomija da raste.

AMERIČKI NAFTAŠI BOGATIJI NEGO IKAD: Rat u Ukrajini im doneo neviđene profite!

EU je najavila embargo na rusku naftu, pa embargo na dizel gorivo iz Rusije, ali ni sa naftom i dizelom to nije apsolutno zaustavljanje trgovinskih tokova.

Sada stručnjaci prate tržišne posledice embarga na direktan uvoz dizela iz Rusije, a čini se da na evropskom tržištu neće biti nestašice, ali bi moglo doći do novih poskupljenja. Razlog za to deluje pomalo apsurdno: Rusija sada izvozi šest puta više nafte u Indiju nego pre rata u Ukrajini, a značajan deo te nafte indijske rafinerije prerađuju u dizel, koji se potom prodaje na evropskom tržištu i nešto manje na američkom tržištu.

Indijske rafinerije zarađuju veće marže, EU je izbegla nestašicu, ali će prerada nafte u dizel u dalekoj Indiji sa sobom doneti nižu efikasnost celog lanca snabdevanja, koji se, pre ili kasnije, mora ugraditi u cene.

Trenutno je izvoz ruske nafte u Indiju porastao na čak 1,6 miliona barela dnevno. Drugim rečima, Rusija nastavlja da izvozi naftu i zarađuje, indijske rafinerije tu naftu prerađuju i veoma dobro zarađuju, a Evropa uvozi dizel iz Indije, što smanjuje efikasnost tržišta.

Evropske administracije se nadaju da su potencijalni problem poskupljenja dizela rešile ograničavanjem cene dizela na 100 dolara po barelu, ali je prerano govoriti da li će probijanje te cene dovesti do nestašica i – još više cena na tržištu EU.

Ne treba misliti da Indija krši zapadne sankcije kupovinom i preradom ruske nafte. Naime, navodi Blumberg, niko na Zapadu ne kritikuje Indiju zbog uključivanja indijskih rafinerija u evropski lanac snabdevanja dizelom.

Istovremeno, Zapad pokušava da smanji prihode Rusije od izvoza energenata, ali podjednako želi da obezbedi sigurno snabdevanje zapadnih tržišta.

SAD i EU svesno dopuštaju da indijske rafinerije postanu nova važna tačka u svetskoj trgovini naftnim derivatima, zaključuje Jutarnji list.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter