Izvor: Happy BSC
09.11.2022 u 12:44
0

AMERIČKI NAFTAŠI BOGATIJI NEGO IKAD: Rat u Ukrajini im doneo neviđene profite!

Zapadni mediji navode da su američke naftne kompanije od februara prihodovale stotine milijardi dolara. 

MAHNITA ZARADA AMERIČKIH NAFTAŠA: Rat u Ukrajini podigao cene, samo ove godine prihodovali 200 milijardi dolara!

Ukupni neto prihod javnih naftnih i gasnih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Državama premašio je 200 milijardi dolara za drugi i treći kvartal ove godine, prema analizi izveštaja o zaradi i procenama koje je sproveo S&P Global Commodity Insights za Fajnenšel tajms.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Mediji su tokom vikenda objavili, pozivajući se na analizu, da su američki proizvođači nafte unovčili period geopolitičkih sukoba oko Ukrajine koji su napravili haos na tržištu nafte i gasa, ali i drugih energenata. Zato neki nezavisni analitičari vide u korporativnim interesima naftaša ali i drugih grana jak motiv da se Amerika ne bavi mirom u Ukrajini već naoružavanjem iste Fantastična brojka od 200 milijardi dolara, koja uključuje supervelike, srednje velike integrisane grupe i manje nezavisne operatere naftnih škriljaca, označava “najprofitabilnijih šest meseci u ovom sektoru”, piše Fajnenšnel tajms.

– Operativni novčani tok će verovatno biti rekordan – ili barem vrlo blizu njega – do kraja godine – rekao je za izvršni direktor za istraživanje kapitala S&P-a Hasan Eltori. 

Prošle nedelje je američki predsednik Džo Bajden optužio kompanije za bezobrazno „profitiranje” u sukobu. Bajden je zapretio da će od Kongresa zatražiti da proizvođače udari višim porezima osim ako ne ulože novac u ispumpavanje više nafte kako bi snizili cene na pumpama. Niža cena nafte je politička neophodnost za administraciju jer postojeći rast cena nafte I hrane ruši podršku koju ima administracija i Demokrate.

U kontekstu toga se razume i da je Daren Vuds, izvršni direktor kompanije EkonMobil, koja je imala najprofitabilniji kvartal ikada, navodno je rekao da bi krupnu dividendu njegove kompanije trebalo smatrati načinom da „vrati deo profita direktno američkom narodu“.

Politički pritisak administracije na naftne kompanije je omekšao njihove pozicije.

Referentna cena nafte tipa Brent je u proseku iznosila više od 100 dolara po barelu tokom drugog i trećeg kvartala – znatno iznad proseka od oko 70 dolara po barelu u poslednjih pet godina.

Brent je početkom marta kada su se videli efekti rata u Ukrajini I kada su startovale sankcije prema Rusiji dostigao maksimum od skoro 140 dolara po barelu. U međuvremenu, Vol strit je navodno zahtevao da kompanije daju prioritet prinosu akcionara u odnosu na skupe kampanje bušenja u potrazi za sve većim rastom proizvodnje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter