Izvor: rt
26.08.2023 u 10:38
3

KRSTAŠKI RAT NA DELU: Kako je sukob između Rusije i Zapada podstakao raskol U PRAVOLSVNOJ CRKVI-Da li je politika razbila hrišćansko jedinstvo i „da li se Hristos zaista podelio“?

Kriza u Ukrajini produbila je podelu između drugog i trećeg „Rima“, a patrijarh ovog drugog zauzima tvrd stav

Apelujem na vas, braćo, imenom Gospoda našeg Isusa Hrista, da se svi složite i da među vama ne bude podela, nego da budete ujedinjeni u istom umu i istom rasuđivanju.1. Korinćanima 1:10 2023. može ući u istoriju kao prekretnica u još jednom velikom raskolu u hrišćanskom svetu. Sukob između Ruske pravoslavne crkve i Carigradske vaseljenske patrijaršije (Istanbul), koji se razvija već nekoliko godina, ubrzano je eskalirao od ozbiljnih, ali rešivih nesuglasica do otvorenih optužbi za jeres. Osnovni uzrok je politički sukob između Rusije i Zapada, u čijem središtu je Ukrajina.

UPOZORIO SAM PRIGOŽINA, DOBIO SAM OZBILJNE INFORMACIJE: Lukašenko poslao ŠIFROVANU poruku ruskom ambasadoru u Emiratima!
pixabay

Prekretnica u sporu dogodila se u prethodnoj deceniji, 2018. godine, kada je Carigradska patrijaršija Kijevu dodelila tomos o autokefalnosti, što znači da je podržala njegovu nezavisnost od Moskovske patrijaršije. Tada je Ruska pravoslavna crkva prekinula veze sa Carigradom. Međutim, 2022. godine, nakon početka ruske vojne ofanzive, situacija se prirodno pogoršala. Pravoslavni hrišćani su bili primorani da biraju svoju političku lojalnost, voljno ili iz nužde, nauštrb verskog jedinstva. Koliko je značajan ovaj raskol? Da li je politika razbila hrišćansko jedinstvo i „da li se Hristos zaista podelio“?

Tačka bez povratka
U julu, visoko sveštenstvo Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) okupilo se u Trojičkoj lavri Svetog Sergija u gradu Sergijev Posad, severno od Moskve, da održi Episkopsku konferenciju. Glavni povod za ovo okupljanje bila su dešavanja u Ukrajini u proteklih nekoliko godina. Odavno se nisu sastajali za tako značajan događaj. Prema Povelji RPC, Arhijerejski Sabor – najviši organ arhijerejskog upravljanja u crkvi – sazivaju Patrijarh i Sveti Sinod najmanje jednom u četiri godine, pre pomesnog sabora, a u „izuzetnim slučajevima“. “ Međutim, zbog svetskih događaja, sabor nije sazvan šest godina: njegovi datumi su prvobitno odloženi zbog pandemije Covid-19, a u avgustu 2022. Sinod je odložio održavanje saborskih događaja na neodređeno vreme zbog međunarodne situacije.

pixabay

Arhijerejska konferencija – skup arhijereja RPC na kome se raspravljalo o stanju u crkvi u međusaborskom periodu – održana je ranije 2015. Međutim, situacija u pravoslavnom svetu nije zahtevala nikakva odlaganja. vreme. Ovoga puta sabor je gotovo u potpunosti bio posvećen odnosima između RPC i Carigradske patrijaršije i položaju vernika u Ukrajini. Ruska crkva je proglasila direktnu konfrontaciju sa Carigradskom patrijaršijom, optužujući Vaseljensku patrijaršiju za iskrivljavanje pravoslavne doktrine.

youtube/prinscreen

O tome svedoči izveštaj patrijarha RPC Kirila i dokument koji su usvojili sabrani arhijereji pod naslovom „O narušavanju pravoslavne doktrine o Crkvi u delovanju jerarhije Carigradske patrijaršije i izjava njenih predstavnika“.

Ton izjava koje je RPC dala ovog leta ukazuje na duboki raskol u pravoslavnom svetu, smatra Roman Lunkin, zamenik direktora Instituta Evrope Ruske akademije nauka (RAN) i rukovodilac Centra za proučavanje Problemi religije i društva na Institutu Evrope. Odluke Konferencije se mogu uporediti sa raskolima 11. veka, ali samo unutar pravoslavnog sveta. Sada ne postoji samo nedostatak evharistijskog opštenja sa Carigradom, već i optužba za kršenje crkvenih tradicija“, rekao je on. Ruske novine Komersant.

Suština nesuglasica između Carigrada i Moskve proizilazi iz stvaranja nezavisne pravoslavne crkve u Ukrajini. Ukrajinske vlasti su 2018. odlučile da osnuju svoju pravoslavnu crkvu odvojenu od RPC. Uz podršku vaseljenskog patrijarha carigradskog Vartolomeja, otpočeo je proces njegovog uspostavljanja. U oktobru 2018. Sinod Carigradske crkve opozvao je dekret iz 17. veka kojim je Kijevska mitropolija stavljena pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije. RPC je ove radnje smatrala zadiranjem na njenu kanonsku teritoriju i suspendovala kanonsku zajednicu sa Carigradom.U maju 2022. godine, preostala Ukrajinska pravoslavna crkva pod jurisdikcijom Moskve, poznata kao Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC-MP), održala je hitan sabor u Kijevu i usvojila rezoluciju kojom je proglasila svoju potpunu nezavisnost od RPC. Međutim, to nije sprečilo UPC MP da se suoči sa progonom ukrajinskih vlasti, koje su optuživale sveštenstvo za veze sa Moskovskom patrijaršijom

Spoljna politika Carigrada, posebno priznanje nezavisnosti Ukrajinske crkve, poslužila je kao primer drugim postsovjetskim zemljama. U septembru 2022, litvanske vlasti su se obratile patrijarhu Kirilu i zatražile punu nezavisnost Litvanske pravoslavne crkve.

Litvanija je izrazila želju da postane nezavisna od Moskovske patrijaršije. Premijerka Ingrida Simonite napisala je pismo patrijarhu Vartolomeju, tražeći od njega da podrži Litvaniju u njenoj želji da se odvoji od Moskve. Carigradski patrijarh je već doneo važnu odluku o tome, tako što je vratio na funkciju pet litvanskih sveštenika koje je Moskva sankcionisala zbog njihovih političkih izjava i podrške Ukrajini.

MALTRETIRANJE MITROPOLITA PAVELA: Nacistički metodi zbog kojih mu život visi o koncu!
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Patrijarh Kiril je u julskom izveštaju komentarišući ove događaje istakao da su akcije Carigrada u Ukrajini dovele do „razaranja crkvenog jedinstva“. On je naveo da su se vodeći carigradski jerarsi „dugo pripremali za podelu unutar pravoslavlja, uz podršku spoljnih političkih snaga, upuštajući se u tajne pregovore i intrige“. Patrijarh Kiril je takođe pomenuo kako je patrijarhu Vartolomeju pokušao da objasni „objektivnu situaciju u Ukrajini“ 2018. godine, ali je tvrdio da je „odlučio da ne sluša i da je umesto toga prekršio svete kanone intervenišući u Ukrajini da bi „ukinuo“ hijerarhiju.

Carigrad, sa svoje strane, takođe nije sklon pomirenju sa Ruskom pravoslavnom crkvom, što samo pogoršava raskol u pravoslavnom svetu. Patrijarh Vartolomej je prošlog decembra govorio na konferenciji o globalnoj politici u Abu Dabiju, gde je oštro kritikovao Crkvu i pokušao da pozove zapadne političare i politikologe prisutne na forumu da se suprotstave ne samo Rusiji već i Ruskoj pravoslavnoj crkvi kao temelju ruski svet.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “KRSTAŠKI RAT NA DELU: Kako je sukob između Rusije i Zapada podstakao raskol U PRAVOLSVNOJ CRKVI-Da li je politika razbila hrišćansko jedinstvo i „da li se Hristos zaista podelio“?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter