Izvor: Tanjug
18.12.2023 u 22:49
0

LAVROV NAGOVESTIO DA NEMA VIŠE PREGOVORA: Svi teritorijalni sporovi između Moskve i drugih zemalja su okončani

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su svi teritorijalni sporovi između Moskve i drugih zemalja, uključujući Japan, “okončani“. Izjava ruskog ministra za rusku državnu televiziju bi se mogla protumačiti kao nagoveštaj da Moskva nikada neće razgovarati sa Tokijom o pitanju suvereniteta nad ostrvima koje Rusija drži kod Hokaida, piše japanska agencija Kjodo.

Bivši Sovjetski Savez zauzeo je četiri ostrva nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu, a sporovi oko njihovog suvereniteta sprečili su Tokio i Moskvu da potpišu posleratni mirovni sporazum. “Nemamo nikakve teritorijalne sukobe sa NATO zemljama. Uopšteno govoreći, mi nemamo teritorijalne sporove ni sa jednom zemljom, uključujući Japan“, rekao je Lavrov, pozivajući se na nedavnu primedbu predsednika Vladimira Putina da Rusija ne priznaje teritorijalna pitanja ni sa jednom članicom NATO.

U martu 2022. Rusija je najavila da će prekinuti pregovore sa Japanom o pitanjima vezanim za realizaciju mirovnog sporazuma, uključujući pitanje ostrva Kunaširi, Etorofu i Šikotan, kao i grupe ostrva Habomai, nakon što je Tokio uveo sankcije Moskvi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Japanska agencija navodi i izjavu zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka, da je nemoguće pregovarati sa Japanom o „prijateljskoj saradnji, dok sankcije Tokija Rusiji ostaju na snazi“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter