Izvor: agencije
18.12.2023 u 23:02
2

PROŠAO IM ROK, BACILI PARE: Uništeno najmanje 215 miliona doza vakcina protiv kovida VREDNIH 4 MILIJARDE

Najmanje 215 miliona doza vakcina protiv kovida, koje su članice Evropske unije kupile na vrhuncu pandemije, morale su da budu bačene, što je poreske obveznike koštalo četiri milijarde evra

Od kada su prve vakcine protiv koronavirusa odobrene krajem 2020. godine, članice EU su nabavile milijardu i po doza, odnosno više od tri za svaku osobu, a mnoge od njih sada leže na deponijama širom kontinenta.

LAVROV NAGOVESTIO DA NEMA VIŠE PREGOVORA: Svi teritorijalni sporovi između Moskve i drugih zemalja su okončani

Proračuni zasnovani na dostupnim podacima pokazuju da zemlje EU nisu iskoristile u proseku 0,7 doza po svakom članu svoje populacije, što bi značilo da je moralo da se uništi više od 312 miliona doza, ali nije lako utvrditi koliko je tačno vakcina bačeno, jer vlade to ne objavljuju.

Kalkulacije portala Politiko zasnovane su na podacima iz 19 evropskih zemalja, od čega je 15 dalo precizne brojke. Prolazak vremena znači da su ti brojevi već zastareli i da je stvarni broj neiskorišćenih vakcina verovatno mnogo veći.

Nemačka je, na primer, dostavila podatke u junu i tada je skladištima bilo još 120 miliona doza vakcina.

Politiko procenjuje vrednost 215 miliona uništenih vakcina na više od četiri milijarde evra na osnovu cena objavljenih u medijima, jer zvanične cene nisu objavljivane.

Za zemlje koje su samo prijavile ukupan broj uništenih vakcina, bez navođenje o kojem proizvođaču se radi, Politiko je koristio ponderisanu prosečnu cenu od 19,39 evra.

Mnoge od tih vakcina kupljene su na vrhuncu pandemije 2021. godine, kada su se EU, SAD i Velika Britanija borile da obezbede što više doza. Tokom tog perioda EU je sklopila najveći ugovor o kupovini 1,1 milijarde doza od Fajzera.

Taj sporazum EU je tada bio hvaljen, ali se ispostavilo da su i njegova veličina i tajming bili problematični.

Reperkusije su više nego finansijske, a pitanja o tome kako je pregovaran veliki ugovor sa Fajzerom postala su problem za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, otkako je Njujork tajms objavio da je ona razmenjivala sporne poruke sa izvršnim direktorom Fajzera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PROŠAO IM ROK, BACILI PARE: Uništeno najmanje 215 miliona doza vakcina protiv kovida VREDNIH 4 MILIJARDE”

  1. Moj bivši muž i ja prekinuli smo prije godinu i dva mjeseca i bila sam u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile isključene. Pokušala sam doći do njega na društvenim mrežama, ali on me uklonio s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Plakala sam i plakala svaki dan jer sam ga jako voljela. Sve dok nisam rodila i beba nije napunila godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla, a nemam novaca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala svojoj sestri i ispričala joj svoj problem i rekla da zna za snažnu čaroliju koju je bakao dr. Apata koji joj je pomogao kada nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-maila i on je rekao da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekao da će mi pomoći da razbijem urok kako bi mi se moj muž vratio zauvijek i da će biti moj. Za mene je bilo veliko iznenađenje da se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čaroliju. Molim se da poživi dugo i da više obavlja svoj divan posao. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On vam može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti preko gmail adrese: drapata4@gmail.com ili preko njegovog vibera /whatsappa:(+447307347648)

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter