Izvor: Alo.rs
19.12.2023 u 07:14
0

UKRAJINA ĆE BANKROTIRATI! Stižu mračne prognoze iz Poljske

U trenutnoj situaciji, ne treba računati na pomoć SAD-a Kijevu.

U trenutnoj situaciji, ne treba računati na pomoć SAD-a Kijevu. Sva nada sada je na EU, koja, ako želi, može mobilisati vrlo velike sume evra, ali je malo verovatno da će se odlučiti na ovaj korak, piše poljski novinar Andžej Belecki.

U izdanju Rzeczpospolita on upozorava Brisel da je Ukrajina, pred licem „ruske pretnje“, jednako važna kao pandemija ili spasavanje evra.

Ako ne bi bilo SAD-a i Džoa Bajdena, Ukrajina bi davno izgubila u sukobu, ali sada, u situaciji kada su šanse američkog lidera da ubedi Kongres da odobri paket pomoći od 60 milijardi dolara mizerne i kada je favorit predstojećih izbora Donald Tramp, tu ulogu mora da preuzme EU, piše u Rzeczpospolita poljski novinar Andžej Belecki.

Istovremeno on smatra da iako Evropa može da spasi Kijev, ona se ne žuri da to učini. „Međutim, Ukrajini je hitno potrebna vojna i finansijska pomoć, inače će pod pritiskom Rusa front kolabirati, a ukrajinska država će bankrotirati“, upozorava on.

U članku on podseća da lideri 27 zemalja EU raspravljaju o ustupanju Ukrajini 50 milijardi evra, raspoređenih na četiri godine. Po ocenama autora, ta suma je sasvim mala, ako se uzme u obzir scenario i posledice eventualne ruske pobede u sukobu.

„U prošlosti, kada je EU zaista to želela, bila je u stanju da u kratkom roku mobiliše vrlo velika sredstva“, naglašava Belecki. Tako je bilo 2012. godine, kada je stvoren Evropski mehanizam stabilnosti vredan 700 milijardi evra, ili 2021. godine, kada je EU izdvojila 750 milijardi evra za borbu protiv posledica pandemije.

„Međutim, tada su Evropljani strahovali da će izgubiti svoje ušteđevine ili zdravlje. Danas sve ukazuje na to da ukrajinski problem ne utiče na njih direktno“, objašnjava on.

Uprkos tome što se članstvo Ukrajine u EU nazire u krajnje udaljenoj perspektivi, kod 72% Austrijanaca i 71% Francuza postoje ozbiljne sumnje da li bi im to bilo isplativo. „Scenariju u kojem  Ukrajinci nikada neće ostvariti članstvo i svoje snove, postaje sve verovatniji.

To će se dogoditi čak i u slučaju da će pregovori o pridruživanju biti ozbiljni“, konstatuje poljski novinar. Kao primer on navodi Tursku, koja se nalazi na toj fazi pregovora već dve decenije, a danas je njen put ka članstvu još duži nego što je bio na samom početku.

Ovaj tekst govori o tome da je Ukrajina u ozbiljnoj opasnosti od poraza u sukobu sa Rusijom. Poljski novinar Andžej Belecki upozorava da bi prekid pomoći Zapada Ukrajini mogao da ima katastrofalne posledice. On smatra da je EU u stanju da spasi Kijev, ali da se ne žuri da to učini.

Belecki takođe upozorava da je članstvo Ukrajine u EU u krajnje udaljenoj perspektivi, i da je čak moguće da se nikada ne ostvari. On smatra da je to zbog toga što Evropljani ne vide ukrajinski problem kao svoj direktan problem.

Tekst je napisan u oštrom tonu i predstavlja kritiku EU zbog njene neodlučnosti u vezi sa pomoći Ukrajini.

Jedan od razloga, po mišljenju Beleckog, leži u nepovoljnom javnom mnjenju u EU. Druga podrazumeva uslove koje su izneli Nemačka i Francuska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter