Izvor: Happy BSC
02.03.2024 u 14:45
0

LAVROV OTKRIO PLANOVE ZAPADA: Doživeće krah, predloga o MIRU nije ni bilo

Lavrov je podsetio na pregovore iz aprila 2022. godine u Istambulu sve obustavljeno jer je došao tadašnji britanski premijer i naredio Kijevu da ništa ne potpisuje i da nastavi da se bori

Rusija je više puta istakla da je spremna za mirovne pregovore o Ukrajini i da ih nikada nije odbacivala, ali u poslednje vreme ozbiljnih predloga nije ni bilo, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon diplomatskog foruma u Antaliji.

Lavrov je podsetio na pregovore iz aprila 2022. godine u Istambulu, kada je, kako je to priznao glavni pregovarač ukrajinske strane David Arahamija, sve obustavljeno jer je došao tadašnji britanski premijer i naredio Kijevu da ništa ne potpisuje i da nastavi da se bori.

„Od tada Rusija nije dobijala ozbiljne predloge za mirovnu inicijativu. Pod ozbiljnim podrazumevam one predloge koji će uzeti u obzir zakonska prava svih uključenih strana“, pojasnio je on.

Potrebno je obezbediti prava onih koji su se dugi niz godina zaista i jedini trudili da ispune Minske sporazume, a onda objavili referendum i pripojili se Ruskoj Federaciji i to zato što njihove interese niko nije gledao.

Dok su bili deo Ukrajine, režim Porošenka, a onda režim Zelenskog im je pretio da koriste ruski jezik i u sferi informacija i kulture ali i u životu.

„Njihova prava su istrebljivali i fizički su ih likvidirali. To se ni u jednom od dokumenata i ni u jednoj od inicijativa ne spominje“, dodao je on.

O tome je bilo reči tokom istambulskih pregovora, dogovoreno je poštovanje njihovih prava, prekid napada na ruski jezik i prekid nacifikacije Ukrajine, podsetio je šef ruske diplomatije.

„Možda se upravo to nije dopalo Borisu Džonsonu“, dodao je Lavrov, pa je nastavio: „Dakle, Rusiji ne nedostaje dobre volje, ali dugoj strani nedostaje. Oni zapravo ne razumeju ono što se dešava već i dalje žele da pobede Rusiju na bojnom polju.“

Dovoljno je činjenica koje ukazuju da Zapad teži vojnom rešenju, bez obzira što još više činjenica ukazuje na krah takvog plana, dodao je Lavrov.

Rusija nema prava da izneveri i izda ljude koji žive u Donbasu, rekao je Lavorov, odgovarajući na pitanje kada će se završiti sukob u Ukrajini.

Izrael želi da potpuno očisti Pojas Gaze

U Gazi se dešava tragedija kojoj se ne vidi kraj, rekao je Lavorv.

Mnogo je inicijativa da se prekine vatra makar i privremeno, kako bi se ljudima dala šansa da se vrate u život, uzmu hranu i lekove, ali Izrael čvrsto želi da potpuno očisti područje Pojasa Gaze i razmatra kako da likvidira Hamas na 100 posto, dodao je ruski ministar.

„Prema njihovom mišljenju svi koji žive u Gazi su članovi Hamasa, i deca starija od tri godine su ekstremisti. Tom logikom ne žele nikoga da ostave živim“, ocenio je ruski ministar.

Akcije izraelskog rukovodstva protivureče svim rešenjima UN, zdravom razumu i principima pravde, dodao je ruski ministar i ukazao da Palestince žele da izbace sa teritorija na kojima su vekovima živeli njihovi preci.

Rusija će nastaviti da ulaže svoje napore kako bi se ispunila rešenja SB UN, a neće se praviti, kao pojedine države, da ih navodno poštuje, naglasio je šef ruske diplomatije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter