Izvor: RT Balkan
29.09.2023 u 11:09
0

LAVROV POZVAO SAD: Priznajte odgovornost za situaciju u Avganistanu!

Prema rečima šefa ruske diplomatije, zapadne zemlje su nanele nepopravljivu štetu narodu Avganistana i moraju da podnesu glavni teret obnove te države u postkonfliktnom periodu

Ruska Federacija očekuje da SAD i NATO priznaju odgovornost za situaciju u Avganistanu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

LAVROV ZALEDIO SVET: Moskva je spremna na pregovore o Ukrajini, ali..

„Zabrinuti smo zbog pokušaja igrača van regiona da se aktiviraju oko Avganistana. Potpuno ujedinjenje napora zemalja regiona sa državama članicama NATO moguće je samo pod uslovom da Alijansa prizna odgovornost za katastrofalne rezultate svog dvadesetogodišnjeg vojnog prisustva u Avganistanu“, navodi se u obraćanju Lavrova na 5. sastanku o Avganistanu u „moskovskom formatu“ koji se održava u Kazanju.

Njegov govor pročitao je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

Kako je šef ruske diplomatije ukazao, zapadne zemlje su nanele nepopravljivu štetu narodu Avganistana i moraju da ponesu glavni teret obnove države u postkonfliktnom periodu.

„U tom smislu, blokada Vašingtona avganistanskih bankarskih holdinga je kontraproduktivna i samo pogoršava situaciju, komplikujući ionako teške uslove života Avganistanaca“, istakao je.

Lavrov je dodo da Moskva smatra neprihvatljivim „povratak vojne infrastrukture SAD i NATO na teritoriju Avganistana i njenih susednih država, bez obzira na izgovore i obrazloženja“.

U Kazanju se održava peti sastanak „moskovskog formata“ konsultacija o Avganistanu, koji uključuje predstavnike Avganistana i susednih zemalja.

Prvi sastanak „moskovskog formata“ za rešavanje avganistanskog konflikta održan je 14. aprila 2017. uz učešće zamenika ministara spoljnih poslova i specijalnih predstavnika 11 zemalja (Rusija, Avganistan, Kina, Pakistan, Iran, Indija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Uzbekistan i Turkmenistan).

Kako se navodi, glavni zadatak je „promovisanje procesa nacionalnog pomirenja u Avganistanu i uspostavljanje mira u toj zemlji“.đ

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter