Izvor: happybsc
01.03.2024 u 19:09
0

LAVROV SE SLATKO NASMEJAO NA PITANJE O RAZMEŠTANJU TRUPA: „NATO uhvaćen na delu“, kaže rusiki ministar

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prokomentarisao je curenje snimka razgovora nemačkih oficira o mogućem gađanju Krimskog mosta rekavši da su kolege iz NATO-a uhvaćeni na delu, te da je nejasno kako će nemačke vlasti to objasniti svojim građanima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nasmejao se kada ga je novinar ispitivao o izjavama francuskog predsednika Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju trupa u Ukrajinu.

 

Trenutno u turskoj južnoj provinciji Antalija za Forum diplomatije u Antaliji (ADF), Lavrov je bijesno pogledao reportera koji je postavio pitanje dok je napuštao panel.

„Gospodin. Lavrov, šta želite da kažete o Makronovim nedavnim izjavama o slanju trupa u Ukrajinu? upitao je reporter.

U ponedeljak, posle samita u Parizu u znak podrške Ukrajini, Makron je rekao: „Danas ne postoji konsenzus da kopnene trupe treba da budu raspoređene na zvaničan, prihvaćen i odobren način. Ali ništa ne treba isključiti.”

On je dodao: „Učinićemo sve što je potrebno da Rusija ne dobije ovaj rat.

„Sa jedne strane je to neverovatno, ali sa druge i nije baš. Ne znam kako to drugačije da kažem, ali oni su sada uhvaćeni na delu. Ne znam kako će objasniti svojim građanima sve to“, rekao je Lavrov na Diplomatskom forumu u Antalij

Rusko-ukrajinski rat bio je ključna tačka razgovora na forumu koji traje od petka do nedelje, iako će ruski najviši diplomata ponovo otići u subotu.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Ankara je pažljivo održavala veze sa svoja dva crnomorska suseda.

„Turska, zajedno sa Mađarskom, ostaje jedna od poslednjih zemalja u (NATO) Atlantskom savezu koja održava dijalog sa Moskvom“, rekao je Sinan Ulgen, direktor istraživačkog centra Edam sa sedištem u Istanbulu.

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, speaks in a panel at the Antalya Diplomacy Forum in Antalya, Turkey, Friday, March 1, 2024. (AP Photo/Khalil Hamra)

„U geopolitičkom kontekstu izmenjenom ratom, Turska vodi računa da zadrži ovu ulogu za budućnost, nadajući se da će je iskoristiti tokom mogućih mirovnih pregovora“, dodao je on.

Turska nastoji da oživi mirovne napore iz 2022. kada su se u Istanbulu sastali vrhunski pregovarači rivala.

„U trenutnoj fazi rata, moramo ozbiljno da tražimo načine da okupimo strane“, rekao je Fidan u uvodnoj reči na forumu u Antaliji.

„Spremni smo, kao i juče, da uložimo sve napore da olakšamo mirovne pregovore“, dodao je on.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban, speaks in a panel at the Antalya Diplomacy Forum in Antalya, Turkey, Friday, March 1, 2024. (AP Photo/Khalil Hamra)

Fidan je rekao Lavrovu tokom njihovog sastanka na marginama skupa da je Turska spremna da da sve od sebe za nastavak dijaloga između Rusije i Ukrajine, rekao je turski diplomatski izvor za AFP.

Lavrov je priznao napore Ankare, ali je rekao da su uslovi koji su doveli do rata „ostali nepromenjeni“, dodao je izvor.

 

Turkish President Recep Tayyip Erdogan gives a speech during the opening ceremony of the Antalya Diplomacy Forum in Antalya, Turkey, Friday, March 1, 2024. (AP Photo/Khalil Hamra)

Sigurna navigacija
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ove nedelje je izneo ideju o novom bezbednom mehanizmu za bezbednu plovidbu komercijalnih plovila Crnim morem.

Turska je, sa Ujedinjenim nacijama, bila u velikoj meri uključena u uspostavljanje sigurnog koridora za otpremu ukrajinskog žita i poljoprivrednih proizvoda prema sporazumu iz 2022. Napušten je prošle godine nakon što je Rusija odbila da ga obnovi.

Sporazum, nazvan Crnomorska inicijativa za žito, omogućio je izvoz skoro 33 miliona tona ukrajinskog žita, prema podacima UN.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter