Izvor: Kurir.rs
21.04.2023 u 19:30
0

„ŠTA?!“ ORBAN NE ŽELI DA ĆUTI: Ovako je premijer Mađarske reagovao na odluku Nato o članstvu Ukrajine (FOTO)

Mađarski premijer Viktor Orban reagovao je danas na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenbergada je Ukrajini mesto u toj zapadnoj vojnoj alijansi.

VIKTOR ORBAN PORUČIO: „Mađarska je dovoljno snažna da ostane izvan rusko-ukrajinskog rata“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, podsetimo, rekao je juče tokom prve posete Kijevu od početka rata da je Ukrajini mesto u toj zapadnoj vojnoj alijansi.

Iznenadno putovanje, koje je usledilo više od godinu dana nakon početka rata, veoma je osetljivo i dolazi u vreme kadukrajinski zvaničnici traže od NATO da Кijevu omogući jasniji put ka članstvu.

Stoltenberg je naglasio da Ukrajina pripada evroatlantskoj porodici.

– Zasluženo mesto Ukrajine je u NATO i vremenom će vam naša podrška pomoći da to učinite mogućim – rekao je juče Stoltenberg govoreći zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Međutim, Viktor Orban, premijer Mađarske, koja se do sada više puta protivila ideji da Ukrajina postane nova članica NATO, oglasio se na svom profilu na Tviteru nakon posete Stoltenberga Kijevu. Mađarski premijer, očigledno iznenađen, napisao je ispod izveštaja portala Politiko o poseti Stoltenberga Kijevu samo kratko:

– Šta?!

Ukrajinska vlada, podsetimo, zvanično je zatražila „ubrzano pristupanje“ za ulazak u NATO u septembru prošle godine, ali to pitanje je podstaklo nesuglasice unutar alijanse.

Dok se svi saveznici slažu da Ukrajina trenutno ne može da postane deo NATO neke članice istočnog krila zalažu se za to da alijansa Кijevu da bar simboličan gest da se približava savezu.

Debata će se verovatno intenzivirati uoči samita lidera NATO zakazanog za jul.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Кijevu priznao da će ukrajinsko rukovodstvo pokrenuti pitanje članstva i bezbednosnih garancija na predstojećem samitu, ali je izbegavao da daje bilo kakva obećanja o vremenskom okviru za članstvo.

– Glavni fokus alijanse, sadašnjih saveznika u NATO, jeste da osigura da Ukrajina prevlada. To je da se osigura da Ukrajina nastavi da bude suverena i nezavisna demokratska nacija u Evropi jer je to jedini način da se takođe vodi značajna diskusija o budućem članstvu Ukrajine – rekao je generalni sekretar NATO.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter