Izvor: Kurir.rs/RIA Novosti
06.11.2022 u 18:14
0

MAHNITA ZARADA AMERIČKIH NAFTAŠA: Rat u Ukrajini podigao cene, samo ove godine prihodovali 200 milijardi dolara!

Zahvaljujući većim cenama energenata od izbijanja sukoba u Ukrajini, američke naftne kompanije zaradile su 200 milijardi dolara, piše dopisnik Fajnenšel tajmsa Majls Mekormik.

Ministar energetike Saudijske Arabije poručuje zapretio Amerikancima: „Gubitak zaliha za vanredne situacije mogao bi biti bolan u narednim mesecima!“

On je napomenuo da je, prema analizi izveštaja o zaradi i procenama S&P Global Commoditi Insights-a, za drugi i treći kvartal ove godine, kombinovani neto prihod javno kotiranih naftnih i gasnih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Državama iznosio 200,24 milijarde dolara.

„Ovaj pokazatelj, koji uključuje prihod supermogula, srednje veličine integrisanih grupa i manjih nezavisnih operatera škriljaca, najprofitabilniji je u sektoru u poslednjih šest meseci“, rekao je Mekormik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Posmatrač je dodao da su naftaši iskoristili nagli rast cena goriva, koje su ubrzo nakon izbijanja neprijateljstava dostigle 140 dolara po barelu.

Ali, prema dopisniku, iznenadni profit nije bio dobrodošao u Vašingtonu , jer je predsednik Džo Bajden optužio naftne kompanije da profitiraju od sukoba i zapretio im većim porezima.

Slična situacija se desila i u Evropi , gde su vlade tokom krize uvele zakone za oporezivanje dobiti od prodaje energije.

Zapadne države suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva. U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede. Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter