Izvor: Kurir.rs
03.04.2023 u 17:42
1

SREDSTVO MOĆI I UTICAJA SU DOKAZ LOJALNOSTI PUTINU: Evo zašto ruski oligarsi prave sopstvene privatne vojne kompanije!

Kasnije su slične kompanije, ali već povezane sa Ministarstvom odbrane ili Federalnom službom bezbednosti (FSB), počele da se uključuju u vojne sukobe. Kao, na primer, rat u Siriji, Gruziji ili invazija Ukrajine.

Među ruskim elitama sve više uzima maha nova moda za stvaranje privatnih vojnih kompanija. Od početka 2023. godine postale su poznate najmanje dve takve formacije.

PRIGOŽINOVA GRUPA RAZARA KOGA GOD DOTAKNE, A ONDA – BLJESAK: Na ovaj način uništavaju kolonu ukrajinskih oružanih snaga! (VIDEO)

Šef Zajedničkog štaba američkih generalštabova general Mark Mili rekao je da u napadu na Bahmut učestvuje oko 6.000 militanata Vagnerovog PMC-a, uz pomoć još oko 30.000 regruta. General je takvu izjavu dao tokom govora pred članovima američkog Kongresa. Poređenja radi, veličina belgijske vojske je samo 12 hiljada vojnika.

Osnivač PMC Vagner Jevgenij Prigožin već je izjavio da je njegova vojna formacija spremna da napusti teritoriju Ukrajine nakon što završe svoj zadatak u Bahmutu. Ovi borci su možda jedine ruske snage koje pokušavaju da se bore u Bahmutu. Barem se takvi zaključci mogu izvesti nakon čitanja izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i brojnih izveštaja zapadnih analitičkih centara.

Pored Vagnerovaca, u Ukrajini se bori i jedan broj ruskih PMC-a, što je već poznato široj javnosti. Sistematski se pojavljuju i informacije o stvaranju novih četa vojnih plaćenika. Na primer, pre neki dan se saznalo za stvaranje PMC „Konvoj“ Sergeja Aksenova na Krimu.

Koliko PMC-a u Rusiji

Privatne vojne kompanije nisu ništa novo, one su prvi put nastale na Zapadu ranih 70-ih godina prošlog veka. Ovaj posao je u Rusiju došao sa raspadom SSSR-a: po pravilu, velika naftna i gasna ili rudarska preduzeća finansirala su jedinice stvorene od veterana vojske i specijalnih službi. Njihov zadatak je bio zaštita nalazišta i naftnih nalazišta u inostranstvu, koje su razvijale kompanije, isporuka robe i pratnja konvoja sa robom.

Kasnije su slične kompanije, ali već povezane sa Ministarstvom odbrane ili Federalnom službom bezbednosti (FSB), počele da se uključuju u vojne sukobe. Kao, na primer, rat u Siriji, Gruziji ili invazija Ukrajine.

„Vojni gubici plaćenika ne ulaze u opštu statistiku kadrovskih gubitaka. Koliko god da ih tamo stave, Ministarstvo odbrane i Putin, kao vrhovni komandant, nemaju nikakve veze sa tim“, rekao je Ivan Stupak, vojnik stručnjak na ukrajinskom institutu za budućnost, objašnjava izdanju.

Takve aktivnosti se dobro uklapaju sa Putinovom koncepcijom „nema ih“, kada ruska vojska zapravo izvršava postavljene zadatke, ali pravno nije tamo.

„Vagnerovi muzičari“ – po čemu je poznat Prigožinov PMC

Najpoznatiji PMC „Vagner“ široj javnosti nastao je od penzionera, oficira specijalnih snaga tokom vojnih operacija u Africi i Siriji. Već 2014. godine njeni predstavnici su učestvovali u neprijateljstvima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i u aneksiji Krima.

Pre početka invazije u punom obimu, takve aktivnosti nisu bile posebno reklamirane, a posle februara 2022, naprotiv, ruska propaganda je objavila brojne izveštaje o uspesima „vagnerovaca” ili „kadirovaca”.

Tako se kladilo na psihološki efekat učešća u ratu elitnih vojnih jedinica sa najboljom obučenošću i iskustvom. Ironično, u narednih nekoliko meseci u Ukrajini su uništene sve elitne vojne formacije ruske vojske, poput Pskova, Rjazanja, Tulske vazdušno-desantne divizije ili marinci iz Vladivostoka. To je bio jedan od razloga za otvoreno uključivanje PMC-a u rat u Ukrajini. U Vagnerovom PMC-u su prvo počeli da regrutuju sve, a kasnije su prešli u ruske zatvore – formirali su jurišne jedinice od zatvorenika u zamenu za njihovo pomilovanje.

„Vagner je danas promenio strategiju regrutacije. Poznato je da je širom Rusije otvoreno oko 50 regrutnih punktova. S obzirom na socio-ekonomsku situaciju u zemlji, mislim da neće biti problema sa onima koji žele da se tamo pridruže“, politički ekspert Dmitrij Snegirjev kaže za Focus.

U 2018. PMC Vagner je prošao pravnu reorganizaciju, preuzimajući naziv Liga i otvarajući kancelarije u brojnim evropskim zemljama. U pozadini sankcija protiv osnivača PMC Jevgenija Prigožina, njihove dalje službene aktivnosti postale su nemoguće. Pored toga, celokupno poslovanje Vagnerovog PMC-a su američke vlasti priznale kao međunarodna kriminalna grupa.

Krimski PMC „Konvoj“

Pre neki dan je rusko izdanje Važne priče objavilo da je takozvani „šef Krima” Sergej Aksjonov osnovao sopstveni PMC „Konvoj”, koji je zapravo kompanija BARS (skraćenica za „specijalne vojne rezerve”), nastao godine. 2021. pod krovom ruskog Ministarstva odbrane. U to vreme BARS je privlačio sve koji su imali vojno iskustvo i bili spremni da učestvuju na sastancima i vežbama, odnosno u rezervnom sastavu. Poznato je da je novi „Konvoj“ raspoređen na teritoriji Krima i sprovodi obuku u selu Perevalnoje kod Simferopolja.

Prema rečima Ivana Stupaka, administrativno-komandni metod je korišćen za preformatiranje iz BARS-a u Konvoj.

„Jednostavno su okupili lokalne biznismene i rekli: platite! Ako ne želite da platite, onda ne učestvujete u odbrani Krima. Glavni zadaci zaštite poluostrva od ukrajinske kontraofanzive su upravo Aksenovljevom PMC-u. “, kaže stručnjak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SREDSTVO MOĆI I UTICAJA SU DOKAZ LOJALNOSTI PUTINU: Evo zašto ruski oligarsi prave sopstvene privatne vojne kompanije!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter