Izvor: Kurir.rs/RIA Novosti
03.04.2023 u 17:56
0

STIŽE UNAPREĐENI SOLNCEPEK: Ruski padobranci u Ukrajini dobijaju sisteme termobaričkog oružja!

Predaja teških sistema "Solncepek" Vazdušno-desantnim snagama izvršena je u Saratovskoj oblasti u jednoj od jedinica radijacione, hemijske i biološke zaštite (RHBZ).

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su Vazdušno-desantne snage prvi put dobile teške sisteme bacača plamena „Solncepek“ i da će ih koristiti jedinice koje se upućuju u Ukrajinu.

Objavljen snimak borbenog rada sistema bacača plamena TOS-1A Solncepek (VIDEO)

Predaja unapređenih borbenih vozila TOS-1A „solncepek“ je prvi put u istoriji Vazdušno-desantnih snaga. Posade koje odlaze u zonu specijalne vojne operacije pokazale su spremnost vozila i ljudstva za izvršavanje borbenih zadataka, navedeno je u saopštenju.

Predaja teških sistema „Solncepek“ Vazdušno-desantnim snagama izvršena je u Saratovskoj oblasti u jednoj od jedinica radijacione, hemijske i biološke zaštite (RHBZ).

Načelnik Službe RHBZ u Vazdušno-desantnim snagama Aleksej Gončarov izjavio je da tim sistemima nema ravnih u arsenalu kolektivnog Zapada, i da oni „seju paniku kod neprijatelja“, prenosi RIA Novosti.

Solncepek ciljeve uništava masovnom upotrebom nevođenih termobaričnih i zapaljivih projektila. Sistem je, kako se navodi, konstruisan za uništavanje lakih oklopnih vozila, objekata i ljudstva u njima na udaljenosti do šest kilometara.

Potrebna moća vatrena podrška na liniji fronta

Naoružavanje Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije teškim sistemima bacača plamena TOS-1 „Sunce” je zbog činjenice da pored „tradicionalnog” rada u pozadini, padobranci tokom specijalne operacije aktivno deluju na liniji fronta. , gde im je potrebna moćna vatrena podrška, rekao je za RIA Novosti poznati vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

„Pristup vođenja neprijateljstava od strane Vazdušno-desantnih snaga počeo je da se menja. Pre sukoba, glavna svrha Vazdušno-desantnih snaga bila je dejstvovanje iza neprijateljskih linija, ali danas smo suočeni sa situacijom da se ova vrsta trupa se koristi na prvoj liniji fronta. Da bi ovde uspeli, padobranci moraju da pojačaju vatrenu podršku. Mislim da im je zato predat Solncepjok“, rekao je Leonkov.

Ekspert je primetio da karakteristike težine i veličine ovog sistema omogućavaju da se u zonu borbe dopremi aeromobilom – vojno-transportnim avionima. Istovremeno, Leonkov je naglasio da Solncepek ne može da sleti, jer danas u Ruskoj Federaciji ne postoji padobranski sistem koji je za to neophodan.

„Takve jedinice mogu da deluju ne samo na prvoj liniji fronta: u slučaju zauzimanja bilo kog mostobrana gde postoji aerodrom, na njega se može spustiti aeromobilna oprema, uključujući tenkove i isti TOS-1“, dodao je sagovornik agencije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter