Izvor: Kurir.rs
08.12.2023 u 20:25
0

„MI SMO NA RUBU PORAZA, LJUDI MORAJU DA ZNAJU ISTINU“: Ukrajinska veteranka MARIJA sluti na najgore – njena poruka razara

Marija Berlinska, veteranka rata u Ukrajini, dala je intervju za Ukrajinsku pravdu u kojem je iznela niz ozbiljnih kritika na račun vladajućih struktura u Kijevu, kao i veoma pesimistične prognoze u vezi sa ishodom rata.

PUTIN POVUKAO KRUCIJALNI POTEZ, KAKAV MEGACAR: Da li ste iznenađeni?

Berlinska vodi „Viktori Drouns“, volonterski projekat dobrotvorne organizacije Dignitas, i direktor je Centra za podršku vazdušnog izviđanja.

Ona smatra da je jedini način da se sada popravi situacija da predsednik lično kontroliše razvoj ukrajinskog vazdušnog izviđanja.

– Da smo na početku rata imali tako razvijenu industriju, imali bismo manje gubitke i ne bismo izgubili veliki deo teritorije – smatra Berlinska. Ona je tokom intervjua istakla značaj izviđačkih dronova i sistema.

– Ako nemate bespilotne letelice, borite se na slepo: neprijatelj vas može videti, ali vi ne možete njega. Osim toga, dron vam daje mogućnost da jeftino, precizno i u velikim razmerama uništite neprijateljsku opremu. Ona strana sa najboljom tehnologijom će uvek imati prednost. To je neophodno u savremenom ratovanju. Nijedna bitka ili operacija nisu mogući bez tehnologije – rekla je ona.

– Rusija razvija sistem bespilotnih letelica i povećava njihov broj iako je pod međunarodnim sankcijama. Naručuje stotine hiljada dronova u Kini i lokalizuje proizvodnju u Rusiji. Oni imaju pristup zapadnoj tehnologiji preko trećih zemalja (Kazahstan ili Turska). Kada rastavimo njihove dronove, nalazimo i kanadske, francuske i američke integrisane ploče, pored kineskih i južnokorejskih – kaže ona.

Berlinska je još 2014. godine govorila o značaju vazdušnog izviđanja i upozorila da u Kijevu nema dovoljno razumevanja za taj vojni segment.

– Vremenom je bilo određenog napretka u toj oblasti. Ali to nije bilo dovoljno za potrebe – rekala je veteranka.

– Sada plaćamo ljudskim životima greške koje su pravljene godinama. Problem je što jedni greše, a drugi to plaćaju svojim junaštvom i životom. Nije u redu da mladi i stari prolaze kroz pakao danas jer je neko nekada bio željan vlasti i nije imao pojma kakav je razvoj zemlje, niti šta je nacionalna bezbednost – dodala je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter