Izvor: Jutarnji list/Tanjug
11.10.2022 u 21:33
0

MOĆNA IRIS: Nemačka poslala Ukrajini napredno oružje od 140 miliona evra!

Ukrajina je danas dobila prvi od četiri PVO sistema IRIS-T, koje joj je Nemačka ranije obećala, rekao je izvor iz nemačkog Ministarstva odbrane i tako potvrdio pisanje nemačkog Špigla.

Isporuka je obavljena ranije nego što je planirano, dodao je izvor, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je danas, tokom virtuelnog sastanka idera G7, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za to što je, kako se navodi, ubrzao isporuku PVO sistema.

Mobilni sistem Iris-T SLM, koji se sastoji od osam projektila zemlja-vazduh postavljenih na kamione i koji mogu oboriti neprijateljske avione ili rakete na udaljenosti do 40 kilometara i visini od gotovo 20 kilometara, izvorno je obećan Kijevu pre više od četiri meseca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U to vreme je nemački kancelar Šolc izjavio da će radarski navođene sistemi, isporučeni po procenjenoj ceni od 140 miliona evra po jedinici, „omogućiti Ukrajini da zaštiti cele gradove od ruskih vazdušnih napada“.

– Obnovljeni raketni udari na Kijev i mnoge druge gradove jasno pokazuju koliko je važna brza isporuka sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini – rekla je Kristin Lambreht, nemačka ministarka odbrane.

– Ruski napadi projektilima i bespilotnim letelicama pre svega terorišu civilno stanovništvo. Iz tog razloga sada pružamo podršku (Ukrajini) oružjem protiv vazdušne odbrane – dodala je.

TAJNA PRIMOPREDAJA!? Nemci isporučili Ukrajini moćni PVO sistem

Iris-T, u početku razvijen kao projektil vazduh-vazduh predstavljao bi značajnu nadogradnju sistema srednjeg dometa za ukrajinske snage. Svaka „paljbena jedinica“ uključuje tri komponente – lanser bez posade, radar i „taktičko operativno središte“ za izdavanje komandi, koji se sastoji od dve osobe.

Osim krstarećih projektila, sistem može da gađa i balističke projektile kratkog dometa kao i avoine, helikoptere i dronove. Vreme potrebno da se sistem postavi za paljbu je 10 minuta, a 15 minuta je potrebno za novo punjenje. Projektili postižu brzinu od gotovo 3700 km/h.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter