Izvor: Kurir.rs
16.07.2023 u 11:46
1

MOSKVA MENJA TAKTIKU – VRAĆA LEGENDARNE VELIKE TOPOVE: Oni pustoše ukrajinsku kontraofanzivu

U poslednja dva meseca postoji primetna doslednost u ruskoj upotrebi artiljerije u Ukrajini. Moskva je, naime, ponovo počela da forsira ovaj rod pošto su njegove prednosti postale pogodnije za scenario na bojnom polju.

LIKVIDIRANA CELA UKRAJINSKA DIVERZANTSKA GRUPA: Pokušali FAKTOR IZNENAĐENJA pa ZBRISANI sa lica zemlje

Reklamni materijal ruskog Ministarstva odbrane od maja sve češće prikazuje akcije velikih topova, dok se dronovi kamikaze Lancet-3 ređe objavljuju.

Zaključak koji se može izvući je da je Moskva promenila taktiku pošto se teško naoružanje pokazalo uspešnijim u zaustavljanju uglavnom neuspešne ukrajinske kontraofanzive.

Rusija je prešla na korišćenje dronova kamikaza Lancet-3 nakon taktičkog povlačenja iz Hersona u novembru prošle godine. U to vreme, Ukrajina je počela da gađa dugačke i ranjive linije snabdevanja topova i raketnih lansirnih sistema. Ponovna pojava konvencionalnog teškog naoružanja u saopštenjima za štampu Ministarstva usklađena je sa razvojem i tokom ukrajinske kontraofanzive.

Rusija se prilagođava u hodu

To znači da je Rusija ojačala svoju odbranu i obezbedila linije snabdevanja kako bi mogla ponovo da aktivira artiljeriju. Promena taktike – ili bolje rečeno, vraćanje na raniju praksu artiljerijskih dejstava kombinovanih sa korišćenjem dronova, – u skladu je sa zapažanjima o ruskoj vojnoj doktrini.

Njihov način ratovanja je ocenjen kao veoma prilagodljiv, sa brzim razvojem i primenom nove taktike naučene na bazi sopstvenih grešaka. Ovo podrazumeva, postepene, sporije kampanje umesto ciljanja na brze pobede. Zapadni analitičari, diplomate i ukrajinski lideri su primetili ovaj pristup.

U prethodnim analizama smo već pomenuli, da su Lanceti korišćeni sa velikim efektom za udare na ukrajinsku lako oklopnu artiljeriju zapadne proizvodnje, od kojih je 45 odsto uništeno samo bespilotnim letelicama od početka sukoba u februaru 2022.

Ali lakši dronovi ne mogu da  uništavaju tenkove u masovnom nastupanju, kolone borbenih vozila pešadije (BVP), mesta koncentracije trupa i utvrđene komandne centre. Često ni letelice ne mogu u potpunosti da unište tenkove i oklopna vozila, posebno ako ih ne pogode pod odgovarajućim uglom.

Neke od najnovijih akcija

Samohodni top Akacija 23SM; 2S19 Msta-S; 2S7 Pion/2S7M Malka, najveći takav na svetu; 2S5 Giatsint; Najveći minobacač na svetu, 2S4 Tulpan koji ispaljuje laserski vođene minobacačke metke i raketni sistem Tornado (MLRS) pojavio se kao vodeći ruski artiljerijski sistem.

Oni su takođe istaknuti u video snimcima sa bojnog polja koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane kao glavni oslonac ruske artiljerije.

Koriste se za uništavanje ukrajinske haubice 122 mm D-30 iz sovjetske ere, haubice D-20, Gvozdika, haubice 152 mm 2A65 Msta-B, lake haubice M777 američke proizvodnje, komandnih mesta i koncentracije trupa. Lanceti se u međuvremenu koriste za gađanje ukrajinskih radara za lociranje kontrabaterija/topova i lako oklopljenih topova kao što je poljski KRAB.

Neke od najnovijih akcija od kraja juna ilustruju upotrebu teške artiljerije.

  • 29. juna, kod Čerovne Dibrove u Donjecku, artiljerijom su pogođena dva D-30, jedan D-20 i jedan SPG Gvozdika.
  • 30. juna, video snimak RuMoD-a pokazao je dejstvo iz aviona Akacija 23SM koji koristi Grupa snaga Dnjepar na jugu Ukrajine. Tvrdi se da je uništio M777.
  • 3. jula, raketni sistem za višestruko lansiranje (MLRS) „Tornado-S“ u sastavu Grupe snaga Jug na jugu Ukrajine uništio je komandna mesta 53. mehanizovane brigade ukrajinske vojske kod Predtečina.
  • Istoga dana, tokom protivbaterijske borbe pomoću jednog od gore navedenih artiljerijskih sistema, ruska vojska je uništila borbeno vozilo pešadije (BVP) kod Artjomovska, Gvozdika kod Konstantinovke, D-30 kod Maskimilijanovke i Msta-B kod Ostroja .
  • 4. jula u blizini Kupjanska, Tornado MLRS je lansirao navođene rakete na vojni voz blizu Bakaleje i uništio ukrajinski MLRS Uragan.
  • Artiljerija je nastavila da se koristi na sličan način po ukrajinskim kopnenim ciljevima kao što su mehanizovane jedinice, minobacačke posade, izviđačke formacije, pokušaji rotacije i „tačaka privremenih razmeštaja“ u Južnom Donjecku, Zaporožju, Lugansku, Kupjansku, Soledar-Artjemovsku, Konstantinovki.

Razvoj ruske taktike može se videti iz toga kako su kopnene snage modifikovale svoje protivbaterijsko ratovanje.

Protivbaterijsko ratovanje uključuje uništavanje neprijateljskih artiljerijskih sistema sopstvenim oruđima, dejstvom po mestima odakle su neprijateljske gramate doletele pomoću složenih matematičkih proračuna ili radara za lociranje. Zanimljivo je da su ruski zvaničnici objavili kako su protivbaterijske borbe vođene pomoću lanseta. Bespilotne letelice su pomogle da se rasterete duge logističke linije snabdevanja teže artiljerije.

Njihovo korišćenje u protivbaterijskoj borbi takođe je značilo da će se isporučene logističke linije manje trošiti, čineći ih dostupnim za druge ciljeve. „To je zato što je vreme za stavljanje ukrajinske artiljerije van dejstva nakon što je otkrivena maksimalno smanjeno, nije potrebna velika potrošnja konvencionalne municije, a vreme rada izviđačkih sredstava i borbenih posada je smanjeno“, izjavio je neimenovani zvaničnika RIA Novosti.

Ali sada se pominje da se veliki topovi koriste i za protivbaterijsko ratovanje. RuMoD je 28. juna na svom Telegram kanalu postavio promotivni poster Malke – nadograđene verzije Piona – reklamirajući njegove nove karakteristike. To uključuje povećanu brzinu paljbe, bržu upravljivost uz pomoć novog motora, redizajniranu šasiju i novi sistem kontrole vatre koji je poboljšao njegove sposobnosti za protivbaterijsko ratovanje.

To ne znači da je Lancet-3 u potpunosti zamenjen klasičnom artiljerijom, već da se kombinuju sredstva. Koristeći ih paralelno, sada se primenjuju za široki spektar osnovnih zadataka a povremeno im se dodeljuju i sporedne uloge.

Bespilotne letelice samoubice ograničavaju slobodu kretanja neprijateljskim trupama, delujući kao glavni iritant u njihovom taktičkom zamahu. Ali čitavi oklopni konvoji napuštenih ili uništenih  tenkova Leopard 2 i BVP Bredli koji slikovito predstavljaju neuspelu protivofanzivu Ukrajine, ne mogu se pripisati isključivo dejstvu Lancetima.

Udarni helikopter Kamov Ka-52 Aligator takođe je preuzeo lavovski udeo u ovim dejstvima, ispaljujući svoje protivtenkovske vođene rakete (ATGM) i uništavajući ukrajinski oklop na udaljenostima većim od sedam kilometara.

Dejstva Kamov i artiljerijski napadi sledili su ili kada se ukrajinska vojska koncentrisala za kontraofanzivu, izvodeći „napade sonde” da bi identifikovala rupe u ruskoj odbrani, ili jednostavno pokušavajući da „probije” ruske linije. Samo granate velike eksplozivne snage mogu da zaustave velike formacije na svom putu.

Na primer, 27. juna, Oleg Čehov, portparol Grupe snaga Vostok, izvestio je o „odbijanju“ napada „potpomognutog artiljerijom“ na Malu Tokmačku u blizini Zaporožja, uništavajući borbeno vozilo pešadije, oklopno borbeno vozilo i ukrajinsku „radnu snagu“. To sugeriše da su artiljerija i helikopteri Kamov Ka-52 Aligator morali raditi u tandemu kako bi zaustavili napad.

Istog dana (27. juna), portparol Jug grupe snaga Vadim Astafjev, koja deluje na jugu Ukrajine, rekao je da je Pion pogodio „područja koncentracije neprijateljske ljudstva i opreme“ u blizini Vasjukovke, Miroljubovke i Razdolovke. Artiljerija grupe je takođe uništila skladište goriva i maziva i privremeno mesto razmeštaja 119. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske kod Kirova i Rozovke.

Video snimci popularnih tviteraša kao što su OSINTdefender, KanekoaTheGreat i Lord Bebo, takođe, pokazuju snimke udara po ukrajinskom oklopu dronom i pripisuju se nadmoći ruske artiljerije.

Ruska artiljerijska doktrina

Obnavljanje teške artiljerije na bojnom polju stavlja u fokus rusku neortodoksnu doktrinu upotrebe takvog oružja. Zabeležene su dve različite prakse. Prvo, za razliku od američkog pristupa, ruske snage ne koriste artiljeriju za podršku trupama ‘omekšavanjem’ ciljeva, gde kopnena pešadija čisti ono što je preostalo.

Naprotiv, manevarske taktičke grupe bataljona rade kao podrška artiljeriji, fiksirajući neprijatelja u zone dejstva pre nego što izvedu poslednji udarac.

„Artiljerijske jedinice obično ostaju na svom vatrenom položaju, brzo se prebacujući sa jednog cilja na drugi. Ovo čini da artiljerija reaguje na ciljeve kada se pojave. U međuvremenu, vatra može biti koncentrisana na jednu ili više specifičnih ciljeva ili fragmentirana na više tačaka“, navodi se u članku.

Ruska logika protiv rizika od izbijanja kontrabaterijske vatre je da ako se „dovoljno vatre usmeri na neprijateljsku artiljeriju od početka, manje će efikasna bit protivbaterijska vatra“.

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MOSKVA MENJA TAKTIKU – VRAĆA LEGENDARNE VELIKE TOPOVE: Oni pustoše ukrajinsku kontraofanzivu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter