Izvor: afera
29.09.2023 u 10:17
1

NAFTA NA SVETSKIM BERZAMA NA ISTORIJSKOM MAKISMUMU: Postoje indicije da će cene i daljue ići ka gore

Rastuća globalna tražnja zajedno sa smanjenjem proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije doveli su cene sirove na nivoe koji nisu viđeni od prošlog avgusta. To povećanje pogađa potrošače na pumpi, uznemiruje borbu kreatora politike protiv inflacije i predstavlja nove izazove za predsednika Bajdena uoči izbora 2024.

GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC ZALEDIO SVET: Imamo nuklearni raketni štit

Prema oceni pojedinih  cene nafte uskoro mogle da dostignu 100 dolara po barelu, američke kompanije koje vade naftu iz škriljaca , i proizvode tkzv CRUDE ne žure da povećaju proizvodnju. To znači da bi, za razliku od prethodnih godina kada takoyvani fraking  preplaviio tržište, cene nafte mogle ostati povišene sve dok neko drugi ne poveća proizvodnju ili potražnju.

 Dok Rusija ubira profite, posledice su počele da se osećaju širom SAD. U permskom basenu Novog Meksika i Zapadnog Teksasa, najaktivnijem naftnom polju u zemlji, broj bušotina za naftu od prošle nedelje je opao za oko 12% na 314 od kraja aprila, prema podacima analitičke kuće Bejker Hju. Ovo se desilo čak i kada su cene nafte u SAD skočile za oko 13 dolara po barelu u istom periodu.

Glavni proizvođači  u SAD rekli su da većina industrije škriljaca planira da izdrži čak i kada svetske cene nafte dalje rastu. Većina kompanija iz škriljaca(crude oil) obećala je da će svoje dobitke od visokih cena energije predati investitorima putem otkupa akcija i dividendi. Takođe dok se ovo dešava  suočavaju sa pritiskom inflacije i visokih kamata

Ako razmišljate o osvarivanju kapšitalne efikasnosti i želite da budete sigurni da razmišljate dugoročno o svom poslu, pomeranje  gore-dole nije dobra ideja“, rekao je Džek Vilijams, viši potpredsednik kod Ekon Mobila.

Naftni gigant EKKOn je prošle godine prikupio rekordnih 55,7 milijardi dolara  zarade, pošto se industrija oporavila od pandemije. Ali Ekkon je nastavio da buši smanjenim intenzitetom, pokušavajući umesto toga da izvuče više nafte iz manjeg broja bušotina i poveća isplate akcionara. Potrošio je oko 16,1 milijardi dolara na dividende i otkup akcija u prvoj polovini godine, u poređenju sa 10,8 milijardi dolara na kapitalne investicije, navodi FactSet.

Njegov najbliži rival, Ševron (Chevron) povećao je broj svojih platformi za tri na 18, iako je to još uvek manje  od 25 predpandemijskih, pokazuju podaci Enverusa. Povećanje opreme takođe odražava kupovinu manjih bušilica Noble Energi i PDC Energi tokom poslednje tri godine.

Iako se za sada sve svodi na smanjenje obima korišćenja naftnih škriljaca i otvaranja novih bušotina što trenutno nema velikog uticaja na radna mesta, strahuje se da bi povećanje cene nafte – koje za sobom vuče niz drugih inflatornih pritisaka – moglo da izazove duboku ekonomsku krizu u SAD i to sve uoči izbora 2024. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NAFTA NA SVETSKIM BERZAMA NA ISTORIJSKOM MAKISMUMU: Postoje indicije da će cene i daljue ići ka gore”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter