Izvor: informer
22.03.2024 u 13:53
0

NATO SE RASPADA! UNTRŠNJE TENZIJE RASTU, NEKI BI SA PUTINOM A NEKI SE PREVIŠE PLAŠE: Puca po šavovima, došli do tačke bez povratka

Sukob u Ukrajini postao je razlog za raskol između vlada Češke i Slovačke, napisao je kolumnista Vašington posta Išan Tarur.

 Dve zemlje su uvek uspevale da održe tople, bratske odnose. Međutim, nesuglasice po pitanju podrške Ukrajini dovele su do raskida bez presedana – rekao je on.

Prag je ovog meseca prekinuo neformalne međuvladine konsultacije sa Bratislavomnakon što se slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Kao odgovor na ovo, slovački premijer Robert Fico optužio je svog češkog kolegu Petra Fijalu za kršenje istorijskih tradicija među zemljama, kritikujući ga zbog podrške produžavanju sukoba u Ukrajini.

Prema rečima autora članka, napetost koja je nastala između lidera dve države najverovatnije je diktirana unutrašnjopolitičkom borbom, budući da se glavni Fijalin politički protivnik drži proruskog kursa..

– U obe zemlje, kritična masa biračkog tela je skeptična prema Zapadu i otvorena za rusko tumačenje značenja sukoba – zaključio je posmatrač.

BAJDEN MENJA SMER! POZVAO UKRAJINU DA PREKINE NAPADE, RAT DIŽE CENU GORIVA A IZBORI SE BLIŽE: U očajničkim vremenima, prave se očajnički potezi

 

Prag je jedan od najaktivnijih pristalica vojne podrške Kijevu među evropskim članicama NATO-a. U martu je Fiala rekao da su u okviru češke inicijative za kupovinu municije za Ukrajinu saveznici Kijeva prikupili sredstva za kupovinu 300.000 granata. Prema njegovim rečima, saveznici Kijeva nastavljaju da traže partnere za snabdevanje Ukrajini municijom.

Premijer Slovačke se više puta izjasnio za mirno rešenje sukoba u Ukrajini i protiv isporuke oružja Kijevu. Konkretno, prošlog decembra je rekao da je većina evropskih zemalja opsednuta mržnjom prema Moskvi. Kako kaže Fico, da bi je oslabili, spremni su da se bore do poslednjeg ukrajinskog vojnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter