Izvor: Alo.rs
10.02.2024 u 12:58
0

„TEMELJI PALI KAO DOMINE“: Nemačka skoro pa pregažena

Dani Nemačke kao industrijske supersile bliže se kraju zbog konkurencije iz Sjedinjenih Država, zato što padaju interesovanja za nemačku robu u Kini i zbog energetske krize bez isporuke ruskog gasa.

ŠOLC PODVUKAO SVOJ STAV: Odgovorio da li je Nemačka zaista u ratu sa Rusijom

Ovu prognozu objavio je Blumberg 10. februara.

„Nemački dani industrijske supersile se bliže kraju. Industrijska proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji je u opadajućem trendu od 2017. godine, a pad se ubrzava kako opada konkurentnost.

Prema novinarima, „temelji nemačke industrijske mašine su pali kao domine“ zbog američke politike nadmetanja sa svojim transatlantskim saveznicima za klimatske investicije i činjenice da Kina više nije „proždrljiv kupac“ nemačke robe.

Konačnim udarcem za jedan broj proizvođača u teškoj industriji nazivaju odsustvo ogromnih količina jeftinog ruskog gasa. Autori smatraju da je dodatni razlog za ovakvo stanje „politička paraliza” koja je zahvatila Berlin, što pogoršava unutrašnje probleme Nemačke – zastarelu infrastrukturu, starenje radne snage i birokratiju.

Ranije, 7. februara, predstavnik jedne od najvećih banaka u Nemačkoj, Commerzbank, Ralf Solven, rekao je da će industrijska proizvodnja u Nemačkoj nastaviti da pada nakon značajnog pada u decembru 2023. godine. Prema njegovom mišljenju, prognoze u tom pogledu ne slute na dobro.

Dan ranije, poslanik Bundestaga iz partije Alternativa za Nemačku Judžin Šmit je primetio da su antiruske sankcije teško opteretile nemačku ekonomiju . Istovremeno, prema rečima poslanika, nemačka vlada ne preduzima nikakve radnje za poboljšanje ekonomske situacije u zemlji.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je 5. februara da Nemačka ubrzano postaje siromašnija, a nedostatak ekonomskog rasta je čini nekonkurentnom.

On je naglasio da obećavajući nemački projekti koji pomažu u rešavanju društvenih i ekoloških kriza mogu biti realizovani samo zahvaljujući „ekonomskom prosperitetu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter