Izvor: Tanjug
02.03.2023 u 14:04
0

NOVA RUNDA POMOĆI: Bajden pomaže nuklearne elektrane sa 1,2 milijarde dolara

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je danas da nudi novu rundu pomoći, vrednu 1,2 milijarde dolara, kako bi se produžio radni vek dotrajalih i zatvorenih nuklearnih elektrana.

Klimatski tim Bajdena veruje da je nuklearna snaga ključna za stvaranje energije oslobođene od ugljenika, neophodne za ostvarivanje cilja, a to je 100 odsto čiste energije do 2035. godine.

Suočeni sa visokim cenama održavanja i konkurencijom u vidu energije dobijene od vetra i sunca, kao i jeftinog prirodnog gasa, oko desetak nuklearnih reaktora zatvoreno je u SAD od 2013. godine, pa su ostala aktivna 93.

KOMITET PREDSTAVNIČKOG DOMA DONEO ODLUKU: Usvojen predlog zakona koji Bajdenu omogućava da zabrani TikTok

Sredstva će se dati iz budžeta Civilnog nuklearnog kreditnog programa vrednog šest milijardi dolara i distribuiraće ga Ministarstvo energetike (DOE).

U ovoj turi pomoći, novac će biti prosleđem elektranama koje su u riziku od zatvaranja u narednih nekoliko godina, ali i elektranama koje su prestale da rade 15. novembra 2021. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter