Izvor: Kurir.rs
16.12.2023 u 09:59
0

NOVO RUSKO ORUŽJE RAZARA SVE PRED SOBOM: Dron kamikaza „privet-82“ stigao na front

Nosivost drona kamikaze „privet-82“ je 5,5 kilograma, pa se kao uobičajeno naoružanje koriste minobacačke mine u kalibru 82 mm.

RUSI OSVOJILI MARJINKU: Dron snimio završnicu bitke, ovakvo razaranje nista videli u životu

Upotreba daljinski upravljanih bezposadnih vazduhoplova u zoni Specijalne vojne operacije je odavno postala svakodnevnica, zbog čega iz dana u dan svedočimo brojnim snimcima sa kamera ovih letelica na kojima je prikazano izviđanje i uništavanje neprijateljskih ciljeva.

Posebnu pažnju tokom tekućeg sukoba privukli su dronovi kamikaze, odnosno lutajuća municija, poput već opisanog „lanseta“, a od početka decembra zabeležena je upotreba još jednog sličnog sistema.

Reč je o dronu „privet-82“ („pozdrav“ u prevodu sa ruskog jezika), proizvodu Konstruktorskog biroa „Oko“, kompanije iz civilnog sektora koja nije direktno povezana sa ruskom odbrambenom industrijom.

Prema saopštenju „Oka“, „priveti“ su korišćeni za udare po neprijateljskim ciljevima u pravcu Hersona, Ugledara i Artjomovska, a interesantno je da se ova letelica trenutno nalazi u operativnoj upotrebi jedinica iz DNR kao što su „Kaskad“ i „Vostok“.

Ovome je prethodilo ispitivanje obavljeno u martu 2023. godine, kada je dron uspeo da pogodi statičnu metu sa velikom preciznošću. Nakon toga, tokom juna usledilo je testiranje borbenih i izviđačkih sposobnosti u realnim borbenim uslovima, kada su izvršeni testovi vezani za dolet, autonomiju leta, radio kanal, otpornost na sisteme za elektronsko ratovanje i opterećenje, uglavnom na udaljenostima do deset kilometara.

Sva ispitivanja obavljena su na teritoriji DNR i LNR, tj. u zoni SVO, a na osnovu prenetih iskustava sa fronta proizvođač je modifikovao kameru radi povećanja kvaliteta slike. Primarni cilj pomenutog biroa je pokretanje serijske proizvodnje u punom obimu, što će prema njihovim procenama povećati stopu proizvodnje sa 100 na nekoliko hiljada komada mesečno, za nekoliko meseci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter