Izvor: RTS
18.09.2023 u 20:24
0

OPASNOST NA POMOLU: Špijunska afera trese krhke odnose Britanije i Kine

Prošle nedelje, mediji u Britaniji otkrili su navode o kineskom špijunu u srcu britanske politike. Otkriće je nanelo težak udarac ionako krhkim odnosima dve zemlje.

Odnosi Britanije i Kine uvek su bili uzdržani i složeni, ali odnedavno javna tajna prerasla je u otvoreno pitanje – da li Peking treba zvanično proglasiti pretnjom po državnu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva?

UŽAS NA OBALI MAJORKE: Pronađena tela nekadašnjeg nemačkog košarkaša i njegovog sina, nestali za vreme oluje, danima ih tražili

Kina je zemlja sa kojom naveliko poslujemo. Kina je značajna zemlja za svetsku privredu. Stalna je članica Saveta bezbednosti. Svakako ne bi trebalo da je zovemo ‘neprijateljem’, ali možemo da je opišemo kao ‘izazov'“, kaže britanska ministarka za poslovanje Kemi Badenoh.

Povod za preispitivanje odnosa Londona i Pekinga je otkriće navodnog kineskog špijuna u srcu Britanskog parlamenta.

  • -Metropoliten policija potvrdila je da su dvojica muškaraca uhapšena u martu pod sumnjom za špijunažu. Puštena su uz kauciju do početka oktobra“, rekao je predsedavajući Donjeg doma Britanskog parlamenta Lindži Hojl.

Navodni špijun mesecima se bavio istraživačkim radom u oblasti spoljne politike i imao direktan pristup nekolicini poslanika Konzervativne stranke. Prema nekim izveštajima, on se godinu i po dana nesmetano kretao zgradom parlamenta, a da nije prošao sve neophodne bezbednosne provere. Ta tema bila je i na dnevnom redu kinesko-britanskog premijerskog samita Li Sunak na marginama sastanka G20 u Nju Delhiju.

  • Pokrenuo sam čitav niz pitanja, koja nas brinu i oko kojih se ne slažemo, a pogotovo moju zabrinutost za bilo kakvo mešanje u našu parlamentarnu demokratiju, koje je potpuno neprihvatljivo“, kaže britanski premijer Riši Sunak.

Lider britanskih laburista ser Kir Starmer napomenuo je da je veliko pitanje za premijera da li je to pitanje pokrenuto još u martu, kada se incident dogodio, ili tek sada kada je sve isplivalo na videlo.

Zvanični Peking kategorično i oštrim rečima, što je retka praksa, odbacuje optužbe Londona.

  • Nadamo se da će britanska strana odustati od političkog prenaduvavanja i u duhu međusobnog poštovanja i jednakosti unaprediti međusobne odnose“, kaže portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning

Istovremeno, obaveštajni i bezbednosni odbor Britanskog parlamenta objavio je alarmantni izveštaj u kojem ističe da je Kina „prodrla u sve sektore britanske privrede, a da je odgovor Sunakove vlade potpuno neadekvatan“. U izveštaju se ističe da kineska ulaganja u Britaniju teku bez ikakvih provera, a da se vlada oglušuje na brojna upozorenja univerzitetskih profesora, koji tvrde da su neke kolege „potplaćene ili zastrašene“, a desetine hiljada kineskih studenata u Britaniji „pod strogom kontrolom i nadzorom“ Pekinga.

  • Krećemo se ka košmarnom scenariju po kome će Kina krasti nacrte, postavljati standarde, proizvoditi, ali i vršiti politički i ekonomski uticaju na svakom koraku“, upozorava predsedavajući odbora Džulijan Luis.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da Kina predstavlja sistematski izazov svetskom poretku.

  • To je zemlja čije se vrednosti fundamentalno razlikuju od naših. Treba da robusno ustanemo u odbranu svega što nam je važno bile to naše vrednosti ili naši interesi. Upravo to smo i uradili“, kaže Sunak.

Prošlost britansko-kineskih odnosa, za prosečnog Britanca, obeležena je kako stidom zbog kolonijalne prošlosti, tako i stidom zbog predaje Hongkonga Kini, koju većina građana smatra autoritarnom državom. No budućnost, u svetlu rata u Ukrajini i sve složenijih geostrateških odnosa, izgleda mnogo tmurnije od današnjeg dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter