Izvor: Tanjug
12.07.2022 u 15:44
0

OPEK PREDSTAVIO NOVI IZVEŠTAJ Potrošnja nafte se oporavlja, uprkos uticaju rata u Ukrajini, rastućih cena i inflacije i strogih kineskih mera za suzbijanje kovid infekcija!

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) očekuje dalji rast globalne potražnje za naftom u 2023, ali sporiji nego ove godine, navodi se u mesečnom izveštaju te organizacije.

OPEK predviđa da će potražnja za naftom porasti za 2,7 miliona barela dnevno u 2023, dok je procena rasta tražnje za ovu godinu ostala nepromenjena na 3,36 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Potrošnja nafte se oporavila nakon pada izazvanog pandemijom 2020. i trebalo bi da ove godine premaši nivoe iz 2019. uprkos uticaju rata u Ukrajini, rastućih cena i inflacije i strogih kineskih mera za suzbijanje kovid infekcija.

„Procenjuje se da će očekivani zdrav globalni ekonomski rast u 2023, usled poboljšanja geopolitičkih kretanja, zajedno sa očekivanim napretkom u obuzdavanju kovida-19 u Kini, podstaći potrošnju nafte“, piše u izveštaju OPEK-a.

Nova prognoza potražnje OPEK-a za 2023. godinu, prva koju je dao nafti kartel, optimističnija je od procene Međunarodne agencije za energetiku, kao i inicijalnih stavova delegata OPEK-a koji su najavljivali oštrije usporavanje, napominje Rojters.

OPEK je saopštio da njegove prognoze za 2023. polaze od pretpostavke da neće biti eskalacije rata u Ukrajini i da rizici poput inflacije neće pogoditi globalni ekonomski rast. U izveštaju OPEK-a su zadržane prognoze globalnog ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu na 3,5 i na 3,2 posto, respektivno.

NASTAVLJAJU PO PLANU Nemački vicekancelar Robert Habek otkriva:“Imamo problem sa grejanjem i industrijom, ali ne sa strujom!“

Cene nafte su ostale na silaznoj putanji nakon objave OPEK-oovog izveštaja, pri čemu se barel trguje ispod nivoa od 103 dolara, daleko od rekordnih 139 dolara po barelu koliko je zabeležno u martu.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, poznati kao grupa OPEK+, kontinuirano povećavaju proizvodnju nafte nakon rekordnog smanjenja pumpanja uvedenog tokom pandemije 2020. godine

Poslednjih meseci, međutim, ova naftna alijansa ne uspeva da ostvari ciljano povećanje proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja u naftna polja pojedinih članica OPEK-a i gubitka ruske proizvodnje. Prema današnjem izveštaju, proizvodnja OPEK-a je u junu porasla za 234.000 barela dnevno na 28,72 miliona barela dnevno.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter