Izvor: BSC HAPPY/RT BALKAN
28.07.2023 u 17:12
0

ORBAN UPOZORAVA NA STANJE U EVROPSKOJ EKONOMIJI: Pitanje je koliko će još EU moći da pomaže Kijevu

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da se ne zna koliko dugo će Evropska unija moći da pruža finansijsku podršku Ukrajini s obzirom na nedostatak izveštaja o tome na šta je utrošeno 70 milijardi evra iz planiranog sedmogodišnjeg budžeta EU.

„Pitanje je koliko će Evropa još moći da pomaže Ukrajini. Amerika ima svetsku valutu – dolar i uz razne finansijske manipulacije i operacije može da proizvede mnogo novca. Ali evro je drugačiji, mi ne možemo da proizvodimo novac tako lako kao Amerikanci. U EU zemlje članice daju sredstva u opšti budžet. Ne znam koliko ćemo još izdržati jer je evropska ekonomija u nevolji, a kraj rata se ne nazire. Dali smo više od 70 milijardi evra i ne znamo za šta, nema izveštaja“, rekao je Orban.

Šef mađarske vlade podsetio je da je Evropska komisija „usred sedmogodišnjeg plana budžeta EU“ predložila njegovo povećanje za još desetine milijardi evra, od kojih je 50 namenjeno Ukrajini. Uz to je upitao da li su sredstva koja Unija duguje Mađarskoj zapravo potrošena na pomoć Ukrajini. „EU ne može da ispuni svoje obaveze prema državama članicama, pa tako ni prema nama. EU nam duguje. Sve članice moraju svake godine da uplaćuju sredstva u opšti budžet, mi smo ispunili svoje obaveze, ali od tada nismo dobili novac koji nam sleduje“, pojasnio je Orban.

Prema njegovim rečima, Unija je Budimpešti trebalo da obezbedi oko dve milijarde evra za izgradnju ograde i zaštitu granice od ilegalnih migranata, isto toliko za povećanje plata mađarskih nastavnika, kao i da joj obezbedi pristup sredstvima iz Fonda EU za ekonomski oporavak posle pandemija virusa korona. „Ne postavljamo bez razloga pitanje da li je novac koji nam duguju potrošen na nešto drugo, recimo na Ukrajinu. Dosad nismo dobili odgovor“, izjavio je premijer Mađarske.

Upitan da li bi Mađarska mogla da blokira promenu budžeta EU dok joj se sredstva ne vrate, Orban je odgovorio da bi to bio neprijateljski akt pošto u bloku postoji pravilo da se različiti slučajevi ne povezuju. „Ipak, o ovoj temi postoji vremenska podudarnost. Prošli put se desilo da su se odluke za koje je potrebna jednoglasna podrška poklopile s odlukama o mađarskom novcu“, dodao je Orban.

ORBANOVO MRAČNO PREDVIĐANJE: „Evropska unija je kao stari bokser – hvali se šampionskim pojasom, ali neće u ring“

Ranije je i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao da Budimpešta čeka izveštaj o sredstvima koje je EU izdvojila za podršku Ukrajini. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je pak da je EK pregledala budžet EU za period od 2024. do 2027. godine i pozvala članice da ga povećaju za 66 milijardi evra –predloženo je da se čak 50 milijardi evra u vidu grantova i kredita obezbedi za naredne četiri godine za finansijsku pomoć Kijevu. Orban je predlog tada nazvao neozbiljnim, pošto se ne zna gde je otišao novac koji je prethodno dat Kijevu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter