Izvor: Kurir.rs
25.12.2022 u 10:19
0

OVDE SE LOMI RAT U UKRAJINI? Grad je od ogromnog strateškog značaja za obe strane – tvrde stručnjaci!

Kad je 24. februara 2022. godine krenula ruska agresija na Ukrajinu očekivalo se da Kremlj postigne svoje ciljeve za tri dana ili dve do tri nedelje.

UKRAJINI DA BI SE BORILA SA RUSIMA U DONBASU TREBA 40.000 GRANATA MESEČNO: Evo šta nam ratna statistika govori!

To nisu bile procene samo laičke javnosti već i vojnih stratega koji su potkrepljivali svoje prognoze činjenicom da je ruska vojska nadmoćna. Nakon više od 300 dana krvavih borbi, prethodne prognoze su oborene. Ruska vojska je u martu držala četvrtinu Ukrajine, a u ovom trenutku svega 15 odsto i čak mora da se brani i na svojoj teritoriji!

U apsolutnim brojevima to bi izgledalo ovako: Ukrajina ima 603.700 kvadratnih kilometara, a od toga je Rusija na vrhuncu kontrolisala 161.752 km2. Nakon toga su Ukrajinci povratili 43.500 kvadratnih kilometara.

Trenutno se vode najveće borbe oko Bahmuta, a Rusi se upinju da zabeleže pobedu koja izostaje od avgusta. Sve ovo ukazuje da se polako ruši mit o nepobedivosti ruske vojske.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Šta se dalje može očekivati na frontu? Kako će poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu i najnovija tura moćnog naoružanja uticati na tok rata? Da li će se nešto promeniti nakon što je ruski lider Vladimir Putin otvoreno govorio o mirovnim pregovorima?

O ovim temama tokom medijskog istupanja govorio je dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iIvan Miletić, ekspert za odbranu i bezbednost.

Petrović je ukazao da je podatak da Rusi drže 15 odsto teritorije netačan.

– U podacima koje ste izneli postoji niz netačnosti. Vrlo je krupna netačnost o 15 posto. Tu računicu bi mogao da izvede i osnovac. Rusija drži 28.000 kilometara kvadratnih krimske oblasti, drži celu Lugansku oblast, nešto iznad polovine Donjecka, oko tri četvrtine Zaporoške i značajan deo Hersonske oblasti. Kad se izračuna to je 18 posto. Nadam se da je ovo nehotična laž – rekao je Petrović.

Dodao je da treba imati u vidu da se Rusija sama povukla sa određenih teritorija iz strateških ciljeva:

– Ovde ima teritorija koje je Rusija napustila. Zbog čega čitavu računicu moramo sagledati u drugom kontekstu. Ono što je Rusija izgubila jesu manji delovi Harkovske i Hersonske oblasti i jedan mali deo u Donjecku. Po svemu sudeći uzrok tome je nedovoljan broj vojnih snaga.

Petrović je istakao da nije siguran da su Rusi bilo gde rekli da će za 15 dana završiti operaciju i da ne znamo koji su stvarni ciljevi Rusije.

Miletić se saglasio da se ne može utvrditi koliko se zvanični ciljevi Rusije podudaraju sa njenim stvarnim ciljevima.

– Rusija je dala deklarativne ciljeve da bi mobilisala svoje javno mnjenje. Rusiji je važno da konsoliduje teritoriju koju je zauzela. Ne možete dovesti 300.000 vojnika i odmah ih poslati na front. Tek kada se uvežbaju onda će ta vojska početi da dejstvuje. Da li će udariti sa neke druge strane ili će se pridružiti postojećim jedinicama to je nepoznato – kaže Miletić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter