Izvor: Tanjug
07.01.2020 u 12:16
0

PAMETNE KUĆE, VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, ROBOTI… Tojota gradi „GRAD BUDUĆNOSTI“

Japanska kompanija Tojota planira da sagradi prototip „grada budućnosti“ u podnožju planine Fudži, koji će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, veštačku inteligenciju i druge tehnologije, saopštila je ta kompanija.

Tojota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu.

Projekat će biti smešten na mestu zatvorene fabrike i zvaće se „Izatkani grad“, u znak sećanja na početke Tojote kao proizvođača mašina za tkanje.

Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima.

Tojota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati.

I rukovodstva drugih najvećih proizvođača automobila razmatraju kako bi gradovi budućnosti mogli da budu dizajnirani da bi se smanjila emisija štetnih gasova koja utiče na klimu, smanjile gužve i internet uveo u svakodnevni život.

Međutim, Tojotin plan da izgradi zajednicu na 71 hektaru u blizini planine Fudži je veliki korak napred u odnosu na ono što su konkurenti predložili.

Kompanija ocekuje da će u gradu u početku živeti 2.000 ljudi.

Početak izgradnje grada budućnosti planiran je za iduću godinu, a dizajniraće ga danski arhitekta Bjarke Ingels, koji je projektovai i Kule bliznakinje u Njujorku i Guglove prostorije u Silicijumskoj dolini u SAD i u Londonu.

Tojota je navela da je otvorena za partnerstvo s drugim kompanijama koje žele da iskoriste ovaj projekat kao osnovu za testiranje tehnologije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter