Izvor: Kurir.rs/FoNet
28.02.2023 u 08:47
0

PEKING ODGOVORIO AMERIČKIM ZVANIČNICIMA: Nemate pravo da govorite Rusiji i Kini kako da razvijaju odnose – nećemo trpeti pritiske!

Ona je istakla da akcije SAD nisu zasnovane na međunarodnom pravu, već predstavljaju nezakonite unilateralne sankcije i "proširenu jurisdikciju", čime nanose ozbiljnu štetu interesima Kine.

Sjedinjene Američke Države nemaju pravo da govore Rusiji i Kini kako da razvijaju bilateralne odnose, izjavila je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

KINA ISTIČE: „Oduvek smo održavali odnose sa svim stranama u sukobu, uključujući i Kijev“

„SAD nemaju pravo da uređuju rusko-kineske odnose, nećemo trpeti pritiske i pretnje američke strane“, rekla je Mao, komentarišući upozorenja niza američkih političara Pekingu o posledicama ako Kina bude isporučivala oružje Rusiji.

Ona je istakla da Vašington ne samo da šalje smrtonosno oružje Ukrajini, već i krši tri zajedničke kinesko-američke izjave konstantnom prodajom naprednog oružja Tajvanu i dodala da Kina aktivno promoviše pregovore i političko rešenje ukrajinske krize.

Komentarišući američke sankcije uvedene kineskim kompanijama zbog veza sa Rusijom, Mao je rekla da je Kina izrazila protest i preduzeće neophodne mere.

„Kina izražava snažno nezadovoljstvo i oštar protest i već je uručila Sjedinjenim Državama oštru notu“, rekla je Mao, odgovarajući na zahtev novinara da prokomentariše sankcije SAD uvedene 24. februara kineskim kompanijama „zbog veza sa Rusijom“.

Ona je istakla da akcije SAD nisu zasnovane na međunarodnom pravu, već predstavljaju nezakonite unilateralne sankcije i „proširenu jurisdikciju“, čime nanose ozbiljnu štetu interesima Kine.

Prema njenim rečima, SAD šire lažne informacije da Kina isporučuje oružje Rusiji, koristeći to kao izgovor za uvođenje sankcija kineskim kompanijama, što predstavlja „direktno proganjanje“ i „dvostruke standarde“.

Mao je pozvala SAD da krenu od zajedničkih interesa svih zemalja sveta, da učine nešto za ublažavanje ukrajinske krize i da promovišu mirovne pregovore, kao i da prestanu sa širenjem lažnih informacija i ukinu sankcije kineskim kompanijama.

„Donosićemo odlučne kontramere kao odgovor na pogrešne sankcije SAD kineskim kompanijama“ poručila je Mao Ning.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter