Izvor: BSC HAPPY/KURIR
01.01.2024 u 21:20
0

RASTE BROJ ŽRTAVA U JAPANU! Poginule najmanje četiri osobe, u toku potraga za nestalima! (FOTO/VIDEO)

Više od 80 zemljotresa pogodilo je ovu ostrvsku državu danas, dok je najjači izmeren na 7,6 stepeni po Rihteru, a kako prenose tamošnji mediji, najmanje četiri osobe su poginule u potresu koji je izazvao talase cunamija i oštetio puteve, infrastrukturu i transportne usluge.

Nešto posle 17 časova, dva nova zemljotresa, jačine 3,6 i 3,7 stepeni po Rihterovoj skali ponovo su pogodili zemlju.

Kako navode lokalni mediji, i dalje se traga za nekoliko osoba, za koje se veruje da se nalaze ispod ruševina.

Jačine zemljotresa koji su nastavili da tresu Japan izmereni su između 3,1 i 6 stepeni Rihterove skale, posle snažnog od 7,6 stepena koji je zabeležen u 16 časova po lokalnom vremenu.

SRUŠENO VIŠE OD 100 ZGRADA U JAPANU: Tlo se ne smiruje, dva nova potresa u kratkom razmaku!

Japanski zvaničnici upozorili su stanovnike pogođenih područja da se evakuišu na viši nivo, zbog zemljotresa jačine 7 stepeni po japanskoj šindo skali – što je ujedno i najjača ocena – koji je pogodio poluostrva u blizini Noto u prefekturi Išikava oko 16.10 časova (po lokalnom vremenu).

Sva upozorenja na cunami koja su izdata ranije danas su smanjena na „savetodavna“, saopštila je japanska meteorološka agencija.

Upozorenje, koje ukazuje da postoji opasnost od talasa od 3 metara ili više, nametnuto je jutros, ali je u međuvremenu smanjeno, nakon razornog zemljotresa.

Kako navodi „Skaj njuz“, potres jačine 7,5 najjači u regionu u više od četiri decenije, prema Geološkom zavodu SAD.

Strahuje se da su dve osobe poginule u Nanau, na poluostrvo Noto, nakon što su pronađene dve osobe koje nisu davale znake života. Takođe, usled zemljotresa, u pojedinim gradovima došlo je do požara velikih razmera, kao i urušavanja velikog broja kuća. U Išikavi 32.500 domova je izgubilo struju, dok je više od 51.000 evakuisana.

Epicentar zemljotresa je bio u regionu Noto, koji je podložan potresima jer je dubina plitka što je pogodno tlo za velike i česte zemljotrese, prenosi „The Japan Times“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter