Izvor: MONDO.RS
21.09.2023 u 08:44
0

POLJSKA NE ŠALJE ORUŽJE UKRAJINI: Čuli šta je Zelenski pričao o njima u UN, pa mu okrenuli leđa!

Poljska više ne šalje oružje Ukrajini“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na privatnom televizijskom kanalu Polsat Njuz, prenosi poljska novinska agencija PAP. Ova izjava dolazi pošto su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine od strane Varšave zbog zabrinutosti da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

„Poljska podržava pobedu nad ‘ruskim varvarinom’, ali ne može da pristane na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita“, rekao je Moravjecki. Poljska je ranije pozvala ukrajinskog ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova u Varšavi da protestuje zbog izjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Generalnoj skupštini UN. Ukrajinski predsednik je rekao da „političko pozorište“ oko uvoza žitarica iz Ukrajine ide samo na ruku Rusiji.

LAVROV IZNEO JASAN STAV: Srbija neka čeka, a EU će preko reda primiti naciste!

Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine. Tri države EU-a izjavile su da moraju da zaštite sopstvenu ekonomiju i lokalne poljoprivrednike. Poljoprivredna dobra su jedan od najvažnijih izvora prihoda za Ukrajinu. Zbog rata protiv Rusije, Ukrajina pokušava da izvozi više proizvoda kopnom umesto preko spornog Crnog mora.

Umesto slanja oružja u Ukrajinu, Moravjecki je rekao da se Poljska sada „brani najsavremenijim naoružanjem“. „Ako hoćeš da se braniš, moraš imati čime da se braniš. Držimo se tog principa, zato smo povećali porudžbine“, rekao je Moravjecki i dodao da Poljska sigurno neće rizikovati sigurnost Ukrajine.

„Naš vojni centar u Žešovu je u dogovoru sa Amerikancima i NATO-om uvek ispunjavao istu ulogu koju je ispunjavao i ispunjavaće“, dodao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter