Izvor: Tanjug
30.06.2023 u 10:30
0

POLJSKI PREDSEDNIK IZNEO JASAN STAV: EU daje više podrške zemljama van Unije za migrante, nego članicama

Milijarde evra Turskoj

EU daje više podrške zemljama van Unije, kao što je Turska, da im pomogne da se bave migracijom nego što daje svojim članicama, izjavio je danas poljski predsednik, Andžej Duda.

On je rekao da ne razume zašto su Evropska komisija (EK) i evropske institucije potrošile milijarde evra da pomognu Turskoj kada je primila milion sirijskih migranata, ali nisu voljne da pomognu Poljskoj koja je primila milione izbeglica iz Ukrajine.

Poljski premijer, Mateuš Moravjecki, rekao je u četvrtak da će predstaviti U Briselu plan za „bezbedne granice“, pozivajući na reformu granične agencije Fronteks i na više fondova za zemlje zadužene za obezbeđivanje spoljnih granice. Poljska vlada protivi se sporazumu o migraciji EU, navodeći da će biti prinuđena ili da prihvati dodatne migrante pored 1,5 do dva miliona izbeglica koje je već primila iz Ukrajine ili da plati drugim zemljama koje prime migrante.

Poljski predsednik Andžej Duda upozorava: „Ako Ukrajina ne dobije naoružanje u narednim nedeljama, Putin bi mogao da pobedi!“

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da zemlje kao što je Poljska, koje se suočavaju sa migracionim pritiscima, ne bi bile prisiljene da prihvate dodatne migrante i ne bi zbog toga plaćale drugim zemljama 20.000 evra po migrantu. Poljska se protivi sporazumu EU da se podeli odgovornost za brigu za migrante, navodeći da je EU učinila premalo da pomogne Varšavi koja je primila veliki broj izbeglica iz Ukrajine. EU odbacuje tu kritiku.

Poljska planira da održi referendum o tome da li da prihvati sporazum o migracijama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter