Izvor: HAPPY BSC
11.01.2023 u 15:24
0

POSLOVNA KULTURA U INOSTRANSTVU: Evo šta je karakteristično za Nemačku i Švajcarsku

U vremenu globalizacije i intenzivnih poslovnih veza između istoka i zapada iskustvo je pokazalo da je glavni problem kulturni etnocentrizam.

U vremenu globalizacije i intenzivnih poslovnih veza između istoka (Аzija) i zapada (Evropa i SАD) iskustvo je pokazalo da je glavni problem kulturni etnocentrizam, jer stvara prepreku u međunarodnoj poslovnoj komunikaciji.

Etnocentrizam predstavlja verovanje u superiornost vlastite nacije, kulture ili grupe, a manifestuje se kroz klišee i mitove, tj. kroz kolektivnu kulturološku nepismenost čiji je konačan rezultat, nažalost, negativan i površan stav prema drugačijim kulturama.

Kako bi se uspešno ostvarivala poslovna komunikacija sa inostranim partnerima širom sveta, poznavanje kulturoloških razlika izuzetno je važno i predstavlja ključ uspeha u međunarodnom poslovanju, jer pomaže da osoba postane deo globalnih tokova.

Poslovna kultura pojedinca i grupe u okviru firmi temelji se na opštoj kulturi, kulturi usmene i pismene komunikacije, na kulturi govora i lepom ponašanju.

EVROPI SE NE PIŠE DOBRO: OPADA VREDNOST NEMAČKIH KOMPANIJA, A EVO KOJA JE PRVA NA LISTI NAJVREDNIJIH!

Nemačka

Lojalnost je jedna od karakteristika nemačkog poslovnog sveta, tako da nije redak slučaj da Nemac godinama, ako ne i čitavog života radi u jednoj kompaniji.

U poslovnim krugovima nemačke moć se nalazi na samom vrhu jedne kompanije.

Niže rangirani menadžeri se uvek predstavljaju prvi osobama koje su na višim pozicijama u kompaniji.

Informacije nisu dostupne svima i proces odlučivanja je dosta složen.

Izuzetno je veliki uticaj radničkih sindikata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Raspon plata je mali između rukovodilaca i nižih slojeva.

Poklanjanje nije deo nemačke tradicije i regulisano je zakonima.

Kašnjenje na sastanak je nedopustivo u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Švajcarska

Švajcarci su timski igrači, ali nema mesta fleksibilnosti i improvizaciji, ali ima inovaciji.

Pokloni u Švajcarskoj su neprihvatljivi tj. nisu toliko zastupljeni.

Švajcarci striktno poštuju vreme, kašnjenje od 5 minuta može biti shvaćeno kao uvreda.

Švajcarska je visokorazvijena zemlja sa modernom tržišnom ekonomijom, niskom stopom nezaposlenosti i veoma kvalifikovanom radnom snagom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter