Izvor: Happy BSC Portal/Telegraf
11.12.2023 u 07:46
0

PREDSEDNIK ARGENTINE MILEJ: „Zemlja nema para, stiže šok-terapija“

Samo nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti, Milej je potpisao uredbu o smanjenju broja odeljenja s 18 na devet, ispunjavajući ključno obećanje.

Novi argentinski krajnje desni predsednik je tokom govora nakon službenog preuzimanja dužnosti obećao da će pružiti ekonomsku „šok-terapiju“.

Havijer Milej upozorio je Argentince da država nema para i ponovo se obavezao na program oštrih mera štednje. Populistički autsajder osvojio je iznenađujuću izbornu pobedu u novembru uz radikalna obećanja da će revidirati posrnulu ekonomiju južnoameričke nacije.

Inauguracija se održala juče u Buenos Ajresu. 53-godišnjak je na ceremoniji rekao da će poništiti decenije dekadencije dubokim rezovima potrošnje, osmišljenim kako bi se smanjili ogromni javni dugovi i smanjila inflacija, koja je sada viša od 140%.

„Nema alternative šok-terapiji“

„Suština je da nema alternative štednji i nema alternative šok-terapiji. Znamo da će se kratkoročno situacija pogoršati, ali ćemo onda videti plodove našeg truda“ rekao je Milej, a prenosi BBC.

TANJUG (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Novi predsednik se brzo uzdigao od relativne anonimnosti do najvišeg položaja u Argentini na desničarskoj platformi koja, među ostalim, zagovara ograničavanje prava na pobačaj, liberalizaciju zakona o oružju i poricanje klimatskih promena.

Često su ga tokom kampanje fotografisali kako rukuje motornom testerom, a njegove su izjave mnogi uporedili s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i bivšim brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

Tokom kampanje je kazao da će zameniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti središnju banku zemlje, zajedno s nizom vladinih odeljenja. Mada predsednik te zemlje ima velika ovlašćenja, Mileja čeka niz problema. Verovatno će se suočiti s opozicijom u argentinskom Kongresu, gde njegova koalicija malih desničarskih i liberalnih stranaka ima samo manjinsku zastupljenost.

Ostaje da se vidi kako će novi predsednik pristupiti poslu u praksi. Neki politički komentatori su primetili kako je nakon izborne pobede usvojio umereniji ton. S druge strane, samo nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti, Milej je potpisao uredbu o smanjenju broja odeljenja s 18 na devet, ispunjavajući ključno obećanje.

OČEKUJE SE VELIKA KOLIČINA SNEGA: Ovaj deo Evrope narednih dana biće na udaru jake mećave

Među zvanicama na ceremoniji polaganja zakletve bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se sastao s nekoliko čelnika Latinske Amerike dok nastoji da ojača globalnu podršku tokom ruske invazije. Bio je prisutan i mađarski predsednik Viktor Orban.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter