Izvor: Sputnik Srbija
08.07.2022 u 11:01
0

PREMINUO BIVŠI JAPANSKI PREMIJER ŠINZO ABE OD POSLEDICA RANJAVANJA (VIDEO)

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je od posledica ranjavanja vatrenog oružja tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara. Javni servis NHK je izvestio da ga je napadač upucao s leđa.

Abe je bio u kritičnom stanju, saopštio je ranije aktuelni japanski premijer Fumio Kišida.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Novinske agencije Kjodo i NHK prenele su ranije da je Abe (67) bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.

ATENTATOR DAO IZJAVU: Rekao zašto je pucao na bivšeg japanskog premijera

Doktori daju Abeu transfuziju krvi pokušavajući da mu spasu život, rekao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši, brat bivšeg premijera.

Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.



Osumnjičeni za pokušaj atentata na Abea je Tecuja Jamagami (40), stanovnik grada Nara u kome je bivši premijer govorio, javlja „Tv Nihon“. Prema navodima medija, on je bivši pripadnik japanske mornarice,

Policiji je rekao da je bio „nezadovoljan njegovom politikom i spremao se da ga ubije“, pišu mediji.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.

Abe je tokom napada pogođen u vrat sa desne strane, lekari su dijagnostifikovali krvarenje u vratu, kao i u predelu grudnog koša sa leve strane, prenosi Kjodo.

Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.

Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.

Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.

Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.



Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter