Izvor:
29.07.2023 u 15:13
0

PTICE UMIRU OD GRIPA: U Norveškoj i Finskoj zabeležena rekordna epidemija pticijeg gripa

Norveška i Finska se ove godine suočavaju s rekordnim izbijanjem ptičjeg gripa čija epidemija je izazvala pomor hiljada galebova i drugih vrsta, ugrozila stoku i dovela do ograničenja putovanja u nekim područjima, saopštili su danas zvaničnici.

Bird flu

Ptičji grip proteklih godina kruži Evropom pa je u maju i junu doveo do pomora miliona ptica na francuskim farmama i poremetio snabdevanje mesom i jajima. Vlasti u arktičkom gradu Vadso, koji je deo norveškog okruga Finmark, rekli su da su pronašli više od 10.000 mrtvih ptica na tom području, a norveška agencija za sigurnost hrane je juče uvela zabranu putovanja u tri prirodna rezervata, prenosi Rojters.

-Epidemije koje vidimo u različitim mestima u Finmarku ove godine su mnogo veće nego što smo ranije videli u Norveškoj-, rekao je Ole-Herman Tronerud, visoki veterinarski zvaničnik u norveškoj agenciji za sigurnost hrane. Soj virusa H5N1 se godinama širi među živinom i divljim pticama, ali povremeno su u svetu zabeležene i zaraze kod sisara poput mačaka, kuna i vidri. Susedna Finska je takođe objavila da su divlje ptice teško pogođene i da je soj H5N1 dosad pronađen na 20 farmi, dok je ranije ove sedmice taj broj iznosio 12.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter